FELTÄNKT: Länderna i grått missar att ta hänsyn till hur "ekonomin" påverkas av en nedstängning, varnar Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten coronasågar utlandet: "Inte tänkt särskilt långt"

Publicerad 29 mars 2020 kl 10.46

Inrikes. Det är Sverige som gör rätt och världens övriga 194 länder som gör fel. Det var budskapet när Folkhälso­myndighetens analyschef Lisa Brouwers intervjuades i Sveriges Radio om Sveriges insatser mot coronaviruset i veckan.

Gilla artikeln på Facebook

Omvärldens medier och experter är rejält bekymrade över både hemlighetsmakeriet och slappheten i den svenska coronabekämpningen.

"Sverige är praktiskt taget det enda landet i världen som inte gör allt för att hindra viruset att sprida sig", skriver den tyska tidningen Die Zeit i en lång artikel.

Tidningen sätter även fokus på att Folkhälsomyndigheten mörkar hur många man tror att kommer smittas och dö med den strategi som myndigheten har valt – flockimmuniteten – och som därför inte kan debatteras demokratiskt.

Nu bemöter myndigheten kritiken från utlandet. Folkhälsomyndighetens analyschef, Lisa Brouwers, säger till Sveriges Radio att det är alla andra länder som tänkt fel medan Sverige har tänkt rätt.

– Jag reagerar på att man inte verkar ha tänkt särskilt långt. Att den strikta linjen som man förordar i olika länder inte är hållbar, säger Lisa Brouwers till SR och tillägger:

– Det är orimligt. Vi kan inte stänga ner ett samhälle, resor, transporter och sociala umgängen i flera år. Det går inte. Jag tror inte det är önskvärt ens. Ekonomin kollapsar långt innan.

Belånade byråkrater
Att Folkhälsomyndighetens beslutsfattare försöker rädda ekonomin, trots att de inte är ekonomer, är inte så konstigt. Många av dem är nämligen medelklass, bosatta i Stockholm och har stora lån.

Lisa Brouwers bor exempelvis själv i en bostadsrätt värd 3 miljoner kronor i trendiga Bromma i Stockholms kommun. Samtidigt arbetar hon som objektiv tjänsteman med att ta fram simuleringar och modeller som troligen har använts för att räkna fram dödligheten vid olika strategier mot coronaviruset i Sverige.

Trots problematiken har regeringen i praktiken gett Folkhälsomyndighetens ganska anonyma byråkrater i uppdrag att hantera och kommunicera alla aspekter av virusutbrottet, även sådana de inte har någon kompetens inom. Själv vill statsministern inte uttala sig om Sveriges strategi mot viruset överhuvudtaget.

”Det är experterna som ska uttala sig. Regeringen är inte experter på folkhälsa och smittskydd”, sa Stefan Löfven till DN i början av mars.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus