Företag certifierade för snabb import av arbetare från låglöneländer

Publicerad 20 december 2012 kl 23.05

Politik.Hundratals företag är nu certifierade av Migrationsverket för att få ta hit arbetskraft från låglöneländer hypersnabbt. Yttrande från facket eller kollektivavtalsenlig lön behövs ej. Det räcker med en lön "som är bruklig i branschen".

Gilla artikeln på Facebook

I november 2011 kunde Fria Tider berätta att 13 företag var certiferade av Migrationsverket för att kunna ta hit arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES inom en vecka från det att man ansökt om uppehållstillstånd för den tänkte arbetstagaren. Migrationsverket skriver att det i genomsnitt tar dem fem dagar att handlägga en ansökan om "importtillstånd" för arbetskraft från ett land utanför EU/EES. Verket fastslår vidare att det faktum att det går så snabbt och enkelt för företag att ta hit arbetskraft från låglöneländer är bra för både företag, människor i låglöneländer som vill till Sverige för att jobba och för Migrationsverket självt som kan fokusera på asylsökarna istället:

— Erfarenheten av de senaste månadernas försöksverksamhet visar att certifieringar ger vinster för alla inblandade. De certifierade företagen får en betydligt snabbare handläggning av sina ärenden och Migrationsverket kan frigöra resurser för att handlägga ärenden som kräver noggrannare utredning och kontroll, säger Migrationsverkets företrädare.

Efter ett antal månaders försöksverksamhet ska certifieringssystemet permanentas. Fackligt yttrande är ej längre nödvändigt. Om fackligt yttrande saknas ska företagen få räkna med att vänta i 20 dagar på att Migrationsverket ska bli klara med sin handläggning av ärendet. Den 22 november i år var 21 företag "direktcertifierade" för att ta hit arbetskraft inom fem dagar från länder utanför EU/EES. Dessa är följande:

Accenture
Ericsson AB
Capgemini Sverige AB
Ikea AB
Newcomers Relocation
PwC
Internationella Engelska Skolan AB
KEY Relocation Center AB
Probis AB
Nordic Relocation Group AB
Deloitte AB
Sony Ericsson Mobile Communications
Ernst & Young AB
Alfa Relocation AB
Human Entrance AB
Västsvenska Handelskammaren
Atlas Copco AB
CITO MOVEO AB
KPMG AB
Bird & Bird Advokat KB
CsC Sverige AB

Utöver dessa finns det över 400 företag som är certiferade genom anknytning till något av de 21 direktcertifierade företagen. På frågan om vad som är skillnaden mellan de två certifieringskategorierna svarar Migrationsverket:

-Direktcertifierade företag är antingen företag som tar in arbetskraft direkt till det egna företaget eller företag som är så kallade relocationföretag. Dessa företag bistår andra företag som anlitar relocationföretag för att få hjälp i samband med anlitande av arbetskraft från länder utanför Europa. Relocationsbolagets ansvar är att se till att alla ansökningar de bistår med alltid är helt kompletta i enlighet med gällande lag på området.

De företag som var "andrahandscertifierade" för utomeuropeisk arbetskraftsinvandring i slutet av juni i år finns listade i pdf-dokumentet nedan:

Företag certifierade för hypersnabb arbetskraftsinvandring 20120629


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0