Foto: Sgt Daniel Klintholm

Försvarsmakten vill ha mer mångkulturell personal

Publicerad 20 november 2012 kl 06.55

Inrikes.Som i ett steg i Försvarsmaktens omställning från ett värnpliktsförsvar för försvar av landet till ett yrkesförsvar avsett för anfallskrig utomlands söker de nu fler mångkulturella soldater, rapporterar SVT.

Gilla artikeln på Facebook

På tre regementen runt om i landet har ett antal rekryter med utländsk bakgrund mönstrat för en tio veckor lång utbildning. Försvarsmakten uppger att de behöver mer mångkulturell kompetens för sina internationella anfallskrig och endast tvåspråkiga personer är på fråga i den nya satsningen.

– Försvarsmakten har ett behov av att rekrytera personal med bred kompetens, och den här satsningen bygger på att få in kompetenser inom språk och med annan kulturell bakgrund. Det är viktigt för oss för att lösa vårt uppdrag, både nationellt och internationellt, säger Per-Olof Stålesjö, personaldirektör inom försvarsmakten, till stats-TV.

Eftersom många av de utländska sökande inte har fullständiga gymnasiebetyg, vilket är ett krav för att bli soldat, så erbjuds de komplettering under utbildningen. Ändå sägs det att invandrarna inte ges någon gräddfil.

– Men vi skapar inte någon gräddfil för de här killarna och tjejerna utan de får sedan konkurrera på lika villkor med övriga. Det handlar om att få upp intresset för målgruppen, påstår Per-Olof Stålesjö.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Bolånetagare ska få slippa amortera

Finansinspektionens nya coronadrag.. Ska gälla samtliga nya och befintliga bolånetagare.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.