Fyra års ungdomsvård för mordet på Ismail Abdos mamma

Publicerad 8 juli 2024 kl 17.41

Inrikes. Svea hovrätt fastställer domen mot två unga män för mordet på gängledaren Ismail "Jordgubben" Abdo mamma.

Dela artikeln

Uppsala tingsrätt dömde i april två unga män, nu 20 och 16 år gamla, för mordet på en 58-årig kvinna i hennes hem i Uppsala. 20-åringen dömdes till livstids fängelse och 16-åringen till fyra års sluten ungdomsvård.

Hovrätten fastställer i dag tingsrättens dom för dem samt för tre andra personer som dömts till fängelse för andra brott.

– Hovrätten har kommit fram till att det i det här fallet finns flera mycket försvårande omständigheter. Mordet på den 58-åriga kvinnan har präglats av stor hänsynslöshet och utförts av personer inom den kriminella gängmiljön, säger rättens ordförande, hovrättsrådet Henrik Matz, i en kommentar.

Svea hovrätt instämmer i tingsrättens bedömning att det var 20-åringen som avfyrade vapnet. Vad gäller 16-åringen har hovrätten kommit fram till att han befann sig i direkt anslutning till brottsplatsen när mordet skedde samt att han då hade med sig ett eget vapen. Han döms också, liksom i tingsrätten, som gärningsman. Hovrätten dömer även de båda för grovt vapenbrott.

I tingsrätten dömdes 20-åringen till livstids fängelse och utvisades från Sverige samt förbjöds att återvända hit. Hovrätten har vid påföljdsbestämningen i likhet med tingsrätten sett det som försvårande att mordet föregåtts av särskild planering och att brottet varit en del i en intern konflikt inom ett kriminellt nätverk.

Vad gäller 16-åringen konstaterar hovrätten att han skulle ha fått livstids fängelse om han var 18 år, men att han i stället ska dömas till fyra års sluten ungdomsvård eftersom han var endast 15 år vid gärningstillfället. Hovrätten har fastställt tingsrättens dom i dessa delar.

I tingsrätten dömdes även en nu 30-årig man för medhjälp till mord för att han bokat boende åt 16-åringen och 20-åringen samt gjort ekonomiska överföringar till 20-åringen i samband med mordet. Tingsrätten ansåg att det brottet i sig skulle leda till tio års fängelse. En 23-årig kvinna dömdes till två år och två månaders fängelse för grovt vapenbrott för att ha transporterat mordvapnet och ytterligare en pistol från Göteborg till Stockholm före mordet. Slutligen dömdes en 22-årig man till ett års fängelse för stämpling till grovt vapenbrott för att ha erbjudit sig att förvara en av pistolerna efter mordet. Hovrätten har fastställt tingsrättens dom även i dessa delar, dock med en mindre justering i påföljden för 30-åringen.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.