Nätcensuren
Mikael Willgert.

Google: Vi stängde av Swebbtv för utspel om "skäggebarn" och covid

Publicerad 17 januari 2021 kl 18.53

Media. Google hävdar att man stängde av Swebbtv på grund brott mot coronareglerna och att begreppet "ljugande skäggebarn" användes i ett program.

Gilla artikeln på Facebook

Det var dagen före julafton som den populära oppositionella Youtube-kanalen Swebbtv stängdes av. Google raderade även samtliga kanalens klipp, som var 500-600 till antalet.

SVT Nyheter uppger nu att Google hänvisar till Swebbtv vid två tillfällen brutit mot Googles regler för rapportering kring coronaviruset.

I programmen uttrycktes misstro mot den officiella beskrivningen av pandemin och viruset. Bland annat hävdade en inringare i ett av programmen att pandemin egentligen var en "plandemi" som utnyttjades för att ändra det ekonomiska systemet i grunden.

Enligt Google har Swebbtv dessutom brutit mot reglerna om "hatretorik" i ett program i vilket asylsökande afghaner beskrevs som "ljugande skäggebarn".

– Det är viktigt att folk får säga vad de tycker och det är väl uppenbart att åtgärderna (som vidtagits med anledning av corona) inte står i proportion till farligheten. Det är absolut frågeställningar som man måste diskutera, säger Mikael Willgert, ansvarig utgivare för Swebbtv, till SVT.

SVT har sökt Google för ytterligare en kommentar efter att ha läst svaret som Swebbtv fick från nätjätten.

Svaret från kommunikationschefen för norra Europa, Mark Jansen, är dock allmänt hållet. Så här skriver han:

"Vi har strikta policyer för vad som är tillåtet att ladda upp på Youtube. Material som bryter mot dessa riktlinjer tas bort från plattformen, under tredje kvartalet 2020 togs 7,9 miljoner sådana videoklipp ner. Vi går inte in på detaljer kring enskilda policybeslut, men på ett allmänt plan – kanaler som bryter mot regelverket får ett antal varningar, och vid upprepade regelöverträdelser kan kanaler tas bort i sin helhet."


Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0