Nätcensuren
Mikael Willgert.

Google: Vi stängde av Swebbtv för utspel om "skäggebarn" och covid

Publicerad 17 januari 2021 kl 18.53

Media. Google hävdar att man stängde av Swebbtv på grund brott mot coronareglerna och att begreppet "ljugande skäggebarn" användes i ett program.

Gilla artikeln på Facebook

Det var dagen före julafton som den populära oppositionella Youtube-kanalen Swebbtv stängdes av. Google raderade även samtliga kanalens klipp, som var 500-600 till antalet.

SVT Nyheter uppger nu att Google hänvisar till Swebbtv vid två tillfällen brutit mot Googles regler för rapportering kring coronaviruset.

I programmen uttrycktes misstro mot den officiella beskrivningen av pandemin och viruset. Bland annat hävdade en inringare i ett av programmen att pandemin egentligen var en "plandemi" som utnyttjades för att ändra det ekonomiska systemet i grunden.

Enligt Google har Swebbtv dessutom brutit mot reglerna om "hatretorik" i ett program i vilket asylsökande afghaner beskrevs som "ljugande skäggebarn".

– Det är viktigt att folk får säga vad de tycker och det är väl uppenbart att åtgärderna (som vidtagits med anledning av corona) inte står i proportion till farligheten. Det är absolut frågeställningar som man måste diskutera, säger Mikael Willgert, ansvarig utgivare för Swebbtv, till SVT.

SVT har sökt Google för ytterligare en kommentar efter att ha läst svaret som Swebbtv fick från nätjätten.

Svaret från kommunikationschefen för norra Europa, Mark Jansen, är dock allmänt hållet. Så här skriver han:

"Vi har strikta policyer för vad som är tillåtet att ladda upp på Youtube. Material som bryter mot dessa riktlinjer tas bort från plattformen, under tredje kvartalet 2020 togs 7,9 miljoner sådana videoklipp ner. Vi går inte in på detaljer kring enskilda policybeslut, men på ett allmänt plan – kanaler som bryter mot regelverket får ett antal varningar, och vid upprepade regelöverträdelser kan kanaler tas bort i sin helhet."


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Media

Åter på ledarredaktionen efter Bulletin-bråket. Men Ivar Arpi har degraderats till kulturkrönikör.0 

SVT anklagas för ny flyktingbluff

Kritiken: "Direkt pinsamt.". "Ondgjorde" sig över att Kanada tog emot en "kvotflykting" mer.0 

CNN-runkarens plågsamma comeback

"Jag känner att vi bör ta upp det här som har hänt...". Tillbaka i rutan efter att ha onanerat inför kollegorna.0 Plus

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0