Balenciagas blåa shoppingväska kostar 20 000 kronor, Ikeas blåa shoppingkasse fem kronor.

Här är lyxväskan för 20.000 som ser ut som en Ikea-kasse

Publicerad 20 april 2017 kl 09.57
Av Mattias Albinsson

Konsument. Balenciaga har lanserat en blå shopping­väska som vid en första anblick är förvillande lik de blå plastkassar som Ikea säljer. Den svenska möbeljätten säger sig vara "djupt smickrade" av att ha tycks inspirerat det franska designermärket.

Gilla artikeln på Facebook

Närmare 20 000 kronor får man betala för den franska väskan. Den summan skulle räcka till 4 000 Ikea-kassar av typen "Frakta" som endast kostar fem kronor styck.

Today beskriver den franska shopping­väskan som en "lyxversion" av Ikeas blåa plastkasse och även om det är oklart om Balenciaga haft den svenska kassen i åtanke när designen togs fram så säger sig möbeljätten vara smickrad.

"Vi är djupt smickrade av att Balenciagas shoppingväska liknar Ikeas ikoniska hållbara blåa kasse för 99 cent. Inget går upp mot mångsidigheten i en fantastisk blå väska", skriver Ikea i ett mejl.

The Sun påpekar att det, trots likheterna, finns vissa avgörande skillnader mellan Balenciagas väska och Ikeas kasse. Den blå märkesväskan är i läder och har dragkedja medan Ikeas kasse är i plast och saknar dragkedja.

Dessutom saknar Balenciaga Ikeas logotyp på handtagen, istället har den en guldfärgad Balenciaga-stämpel.

Balenciaga har tidigare uppmärksammats för sina kläder och accessoarer som ofta liknar betydligt billigare produkter. Bland annat en jacka som liknar en flytväst och väskor som är förvillande lika lågbudget­produkter.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.