Intern kritik mot regeringen efter inställd skattesänkning på höga inkomster

Publicerad 4 september 2023 kl 13.54

Inrikes. Nästa år var det tänkt att brytpunkten för statlig inkomstskatt automatiskt skulle höjas från 51.000 till 57.000 kr i månaden, vilket skulle innebära lägre skatter för den som tjänar lite mer. Men regeringen ställer in justeringen och sänker skatten på låginkomsttagare istället – till stor vrede i de egna leden.

Dela artikeln

”Vansinne”, skriver den borgerliga tankesmedjan Timbros chefsekonom Fredrik Kopsch, som konstaterar att ”oavsett vad man röstar på får man en sosseregering”.

Även Reinfeldts partisekreterare Kent Persson (M) är kritisk och skriver:

”Trodde vi hade en borgerlig regering som arbetade för att öka den ekonomiska friheten för alla som arbetar. Att aktivt göra det mindre lönsamt att arbeta rimmar dåligt med moderat politik”.

Det är Sverigedemokraterna som ligger bakom linjen att brytpunkten ska ligga kvar.

”Jag kan bara konstatera att vi ingår i en regering med fyra partier i regeringsunderlaget och att vi moderater inte alltid kommer få som vi vill”, skriver riksdagsledamoten Jan Ericson (M).

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) motiverar beslutet med att regeringen måste bekämpa inflationen och att det därför är återhållsamhet som gäller i budgeten i år.

Regeringen sänker samtidigt skatten på de mest lägst inkomst. Det nya jobbskatteavdraget för låginkomsttagare kostar 11 miljarder kronor och innebär enligt regeringen en sänkning av skatten med 14.000 kronor per år för en familj bestående av en polis och en sjuksköterska.

– Vanliga löntagare har sett sina reallöner sjunka ordentligt och sin köpkraft minska. Här anser vi att det är rimligt och rätt att sänka skatten för vanliga löntagare, sade finansministern.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Styrelseproffs mörkar Viaplay i sitt cv efter kraschen

Körde bolaget i botten.. Nu suddar Pernille Erenbjerg i sin cv på Linkedin.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.