Irak vill ha tillbaka högutbildade

Publicerad 8 februari 2012 kl 18.00

Inrikes.Iraks migrationsminister Dindar Ndjeman är i Sverige för att försöka förmå irakier med högre utbildning att återvända till hemlandet igen.

Gilla artikeln på Facebook

Det råder en akut brist på akademiker i Irak idag och landet skriker efter läkare och forskare inom medicin. Men när Sveriges Radios reporter Katarina Gunnarsson åker till förorten och träffar Fuad och hans fru - båda biomedicinare i Irak - är det ingen som vill åka hem.

- Nej det funkar inte, säger Fuad, som hävdar att han mår för dåligt på grund av alla år i Sverige.

Fuad har läst biomedicin i Sverige och tagit en magisterexamen. Men något jobb blir det ändå inte. Troligen eftersom han trots tio år i landet fortfarande knappt kan göra sig förstådd på svenska.

- Det är nåt fel i det svenska systemet, säger han.

Även Fuads fru, som jobbade med biomedicin i Irak, har misslyckats i Sverige. Trots att hon har bott här i 10 år och påstår sig vara färdigutbildad biomedicinare från Irak, så har hon ändå inte lyckats läsa in en svensk examen inom samma område. Istället tycker hon att hennes betyg från Irak borde räcka för en legitimation i Sverige. Och detta trots att hon har slarvat bort betygen.

- Så är det. Men dom litar inte på oss i Sverige, säger hon.

Men det finns ett starkt skäl till att ingen av de två invandrarna vill flytta hem igen. Båda går nämligen på bidrag och Fuad har dessutom förtidspension, vilket ger ca 8 500 kronor i månaden. En lön som en heltidsarbetande akademiker i Irak bara kan drömma om.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Knivattacken mot Boråspolisen

Poliser omringades av jättelik invandrarmobb i Borås. Fick halverat straff på grund av låg ålder – trots att han ljög om att han är ett flyktingbarn.0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Ledningen vann mot gräsrötterna: SD ska rädda SVT och SR. SD ska "rädda" public service från Moderaterna och KD.0