Irakminister på svenska bidrag
Najah Al-Shammari med Turkiets president Recep Erdogan tidigare i år.

Iraks försvarsminister hotar stämma svenska medier

Publicerad 24 november 2019 kl 08.12

Media. Iraks försvarsminister Najah al-Shammari hotar nu att stämma svenska medier för förtal. Detta efter att Nyheter Idag publicerat uppgifter om att ministern har svenskt medborgarskap och går på bidrag i Sverige under en annan identitet.

Gilla artikeln på Facebook

Nyheter Idags avslöjande har i dagarna fått stor spridning i arabvärlden.

Enligt nättidningen går den irakiske försvarsministern inte bara på bidrag från Försäkringskassan – han ska dessutom ha utretts för olika brott i Sverige och skickat sms till en ung man med innehåll som "I want to fuck you sex sex sex".

Najah al-Shammari nekar dock till att han är den person som utpekas som skriven i Sverige i artiklarna. I ett skriftligt uttalande från Iraks försvarsdepartement hotar al-Shammari nu att stämma de svenska medier som publicerat uppgifterna, rapporterar Nyheter Idag.

Enligt uttalandet kommer departementet att rikta in sig på "utländska partier och tidningar som syftar till att undergräva ministerns person och hans personliga och professionella karriär".

Försvarministern uppges också ha anlitat en svensk advokat, enligt SVT Nyheter.

Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick säger till den egna tidningen att han ”litar helt och fullt” på att den svenska regeringen kommer ställa sig bakom mediernas rätt att ”granska korrupta makthavare”.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0