Israels bevis för att sjukhus var Hamas ledningscentral hånas

Publicerad 16 november 2023 kl 11.58

Utrikes. Israel har länge påstått att al-Shifa-sjukhuset i Gaza använts som stridsledningscentral för Hamas, med ett avancerat nätverk av underjordiska tunnlar. Men det enda bevis man lyckats presentera för detta är bilder på vapen som man påstår sig ha hittat.

Dela artikeln

Över ett dygn har gått sedan Israel stormade al-Shifa-sjukhuset, där tusentals patienter och andra befinner sig.

I en video som Israels försvarsmakt IDF publicerat visar talesmannen Jonathan Conricus – som är uppvuxen i Sverige – upp vad man påstår sig ha hittat. Klippet raderades efter ett tag och lades sedan upp i en ny form.

Det rör sig bland annat om urkopplade övervakningskameror och ett antal vapen, skottsäkra västar, en laptop och annan utrustning som IDF hävdar att Hamas har lämnat efter sig trots att Israel förvarnat om att de skulle storma sjukhuset.

Att så är fallet – och att vapnen inte placerats ut av IDF själva – är omöjligt att verifiera, enligt kritiska röster som statsvetarprofessorn Norman Finkelstein.

"Jag trodde det här med propaganda var något som ni skulle vara bra på?" skriver en annan användare på X.

Samtidigt har en rad medier rapporterat vidare Israels påståenden som om de vore fakta.

Israel har tidigare påstått att Hamas drivit ett mycket sofistikerat underjordiskt nätverk av tunnlar under sjukhuset, och tagit fram en animerad video som visar detta. Några bevis för några tunnlar har dock inte heller presenterats efter stormningen och genomsökningen av anläggningen.

Den norske läkaren Mads Gilbert, som arbetat på al-Shifa-sjukhuset i 16 år, har tidigare gått ut i media och sagt att Israels påståenden om att anläggningen använts som stridsledningscentral är en ren lögn.

Hamas själva anklagar Israel för att fabricera bevis för att "försöka rättfärdiga sina folkmordsbrott som förstör hälsosektorn i Gaza".

New York Times avslöjade häromdagen att Israel ljög när de påstod att de inte hade beskjutit sjukhusområdet. Precis som vid tidigare liknande händelser hävdade Israel att det i själva verket var "felskjutna" palestinska raketer som låg bakom det hela.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.