Oppositionen lägger krokben för Morgan Johanssons medieplaner.

Johansson arg efter att oppositionen stoppat förslag om stärkt statlig mediedominans

Publicerad 19 augusti 2020 kl 14.12

Media. Den borgerliga oppositionen, med Moderaterna i spetsen, stoppar regeringens förslag för att stärka statsmediernas dominans på mediemarknaden. Regeringen är upprörd och justitieminister Morgan Johansson (S) befarar att högerpartierna planerar banta de statliga medierna.

Gilla artikeln på Facebook

Officiellt heter det att regeringen utrett grundlagsförändringar för att "säkerställa public services oberoende". I praktiken handlar det om att ge de statliga medierna en grundlagsskyddad särställning på mediemarknaden och försvåra för framtida regeringar att påverka eller förändra verksamheten.

Justitieminister Morgan Johansson (S) oroar sig för att de borgerliga partierna i framtiden kommer vilja skära ned "public service" och tar i en intervju med Dagens Nyheter upp Danmark som varnande exempel på hur det kan gå när borgerliga partier styr.

– Där hade vi för några år sedan en högerledd regering som efter påtryckningar från Dansk Folkeparti skar ner public service väldigt kraftigt, säger han.

Socialdemokraterna får stöd från Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna i sin strävan efter att stärka de statliga mediernas ställning. De fem partierna har med god marginal majoritet i riksdagen, men för grundlagsförändringar krävs två riksdagsbeslut med mellanliggande val. Regeringen vill därför ha stöd från Moderaterna för att ändra grundlagen, något den alltså inte lyckats få.

I utredningen berörs även mediesituationen i Polen och Ungern. De är två länder där de statliga medierna, precis som i Sverige, vilar på en politisk så kallad värdegrund, men där den är betydligt mer högerorienterad än i Sverige.

I Ungern heter det bland annat att de statliga medierna ska "syfta till att bevara nationell och europeisk identitet, stärka nationell sammanhållning och se till behoven hos nationella, etniska och religiösa grupper".

– Det är allvarligt. Vi får hoppas att Moderaterna vid ett eventuellt regeringsskifte håller fast vid public service oberoende. Men när jag ser hur högern gjort i andra länder vet jag inte om man lita på det, kommenterar Morgan Johansson.

Moderaterna menar å sin sida att de vill ha oberoende medier, men att de är skeptiska till att reglera den statliga medieverksamheten hårdare med grundlagar. Riksagsledamoten Marta Obminska (M) ger dessutom Johansson all anledning att fortsätta oroa sig för kommande nedskärningar.

– Vi är noga med det publicistiska oberoendet men vi vill ha ett smalare och vassare public service. Då vill vi inte exakt grundlagsfästa hur det ska se ut, säger hon till Dagens Nyheter.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polen: Ska vara olagligt att göra som Twitter

Fördömer blockeringen av Donald Trump. Polens nya lagstiftning stoppar godtycklig censur av oliktänkande.0 

Ekonominyheter

Facebook och Twitter förlorar miljarder

Marknaden orolig för hur plattformarna kommer klara sig.. Donald Trumps 89 miljoner följare stod för 40 procent av trafiken på Twitter.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Media

Träningsgurun Golden One blockerad på Instagram, Facebook

Postade inlägg om livsstil och hälsa.. Nu raderar Instagram och Facebook allt innehåll för Marcus Follin, 31.0 

Vogue hyllar Kamala Harris – anklagas för rasism ändå

"En av de största rasisterna i media.". Rasande Twittermobb till attack mot modemagasinets nya omslag.0 

Vänsteraktivist på DN ny medieombudsman

Caspar Opitz utsedd av branschen.. Kommer närmast från en post som redaktionschef på DN.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

"N***rtårtan" i topp när SVT summerar tiotalets största kulturdebatter. Lena Adelsohn Liljeroth (M) satte kniven i blackface-tårta 2012.0