Här drabbar polis och demonstranter samman på T-centralen

Publicerad 3 juni 2020 kl 21.04

Inrikes. Kaotiska scener utspelade sig på sina håll i centrala Stockholm under onsdagskvällen när deltagare i en olaglig demonstration anordnad av vänsterextrema Black lives matter-rörelsen i Sverige sökte konfrontation med polisen.

Gilla artikeln på Facebook

Videobilder som sprids i sociala medier visar poliser iklädda skyddshjälmar och beväpnade med batonger i slagsmål med demonstranter på T-centralen. Flera poliser syns pepparspreja demonstranterna.

Ola Österling är presskommunikatör på polisens ledningscentral.

– Jag vet inte om det har blivit bedömt som ett våldsamt upplopp, berättar han för Fria Tider.

– Vi har haft kaotiska scener uppe på Brunkebergstorg också, strax efter det på T-centralen. Men jag är osäker på om det är klassat som ett våldsamt upplopp.

Onsdagskvällens demonstration sker mot bakgrund av att en afroamerikansk man avled vid ett polisingripande i Minnesota i USA förra veckan. Då fler än 50 personer deltar i demonstrationen bryter den mot det förbud som regeringen utfärdade 29 mars om att allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får ha max 50 deltagare. Den som bryter mot förbudet kan dömas till upp till sex månaders fängelse.

Polisen har försökt stoppa demonstrationen och i sociala medier är det många Black lives matter-anhängare som anklagar polisen för övervåld och polisbrutalitet.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus