Granaten hittades av ett barn i en buske intill lekplatsen i Landskrona. De dömda är infällda i bild (24-åringen längst ned till höger).

Kastade skarpladdad granat mot lekplats – småbarn nära att dö

Publicerad 9 maj 2016 kl 17.07

Inrikes. Fem kriminella invandrare från Landskrona döms idag till fängelse för ett grovt rån mot en guldbutik i centrala Varberg. En av dem, en arab, döms också för att ha kastat ifrån sig en skarpladdad handgranat vid en lekplats i närheten av ett dagis. Granaten hittades av ett litet barn, och det var bara av en slump som ett blodbad kunde undvikas.

Gilla artikeln på Facebook

© Polisen

Granatens position intill lekplatsen och Familjecentrum. (Klicka för större bild.)

© Polisen

En av rånarna i samband med rånet.

© Polisen

Rånarna flydde till en början brottsplatsen på två damcyklar. En av dem ramlade omkull och tappade en del av bytet på marken.

Den 21 december 2015 slog tre kriminella albanska bröder från Landskrona, tillsammans med en nordafrikansk arab och en somalier, till mot Victorins Guld i Varberg.

– Var är fucking guldet, skrek de medan de hotade personalen med pistoler.

En av de anställda blev sprejad i nacken med röd färg och pickad i huvudet med pistolen av somaliern. De maskerade rånarna fick med sig smycken till ett värde av 850.000 kronor, men kunde gripas av polis efter en biljakt.

Idag dömdes fyra av männen till tre och ett halvt års fängelse för grovt rån. Den femte, en 24-årig invandrare från Libyen, döms samtidigt för en rad andra brott – bland annat för att ha hanterat en handgranat – till fyra och ett halvt års fängelse.

Två civilpoliser fick i september förra året syn på den mycket grovt kriminelle 24-åringen vid Familjecentrum i Landskrona. De jagade ifatt araben, som undanhöll sig straff för tidigare brott, och tacklade omkull honom.

I samband med jakten hann araben göra sig av med en skarpladdad handgranat som han hade på sig. Handgranaten hittades senare av ett litet barn vid en lekplats i området.

Handgranaten var av typ M75, och enligt utredningen riskerar personer som skulle befinna sig i närheten om den skulle detonera att dödas eller få mycket allvarliga skador. Gränsen för allvarlig skada orsakad av splitter har beräknats till 54 meter och inom en radie av 150 meter finns det en "oacceptabelt stor risk" att skadas av splitter, enligt domen.

"N.N. måste uppfattas som totalt likgiltig för följderna av att kasta ifrån sig spränghandgranaten i det aktuella bostadsområdet och särskilt i närheten av Familjecentrum Tellus där man kan räkna med att det rör sig mycket barn som inte kan antas förstå en handgranats farlighet", skriver tingsrätten.

24-åringen, som sedan tidigare har ett mycket omfattande brottsregister, döms samtidigt för en rad andra brott. Bland annat för hot mot tjänsteman efter att vid flera tillfällen har talat om för olika väktare att han skulle "knulla" dem och deras familjemedlemmar.

Samtliga dömda är svenska medborgare och kan därför inte utvisas.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.