Kinas 10 miljoner muslimer får flyktingstatus – i Sverige

Publicerad 19 mars 2019 kl 09.15

Utrikes. Nu ska det bli enklare för uigurer och andra muslimska grupper från Kina att få asyl i Sverige, uppger Ekot. Bakgrunden är den förföljelse som gruppen anses utsättas för.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Migrationsverket som beslutat att uigurer och andra muslimska minoriteter i Kina nu ska få flyktingstatus i Sverige.

Därmed kommer de lättare kunna få asyl och uppehållstillstånd här.

Redan i september beslutade myndigheten att inte utvisa dessa grupper från Sverige.

Kina har nämligen inrättat stora omskolningsläger för muslimerna, eftersom de ser gruppen som ett hot mot landet. Detta är bakgrunden till Migrationsverkets beslut. Myndigheten menar att Kina i praktiken förhindrar muslimerna att utöva sin religion.

– Det vi sett är att det är en ganska långtgående statlig repression. Där man kan gripa och internera personer utan egentliga brottsanklagelser. Man placeras i det som beskrivs som omskolningsläger. Det här sker godtyckligt, säger Carl Bexelius, biträdande rättschef på Migrationsverket, till SR.

Enligt Ekot har Migrationsverket nu gjort ett nytt ställningstagande där man slår fast att räcker med att vara uigur för att det ska finnas risk för förföljelse i Kina, och därmed också för att beviljas asyl i Sverige.

I Kina finns cirka 10 miljoner uigurer, varav de flesta bor i regionen Xinjiang. De flesta uigurer är sunnimuslimer.


"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0