Asylkaoset
Norrtälje kommun vädjar till sina invånare att släppa ifrån sig sina sommarstugor i vinter.

Kommun vädjar: Vi vill ha din sommarstuga till de nyanlända

Publicerad 7 augusti 2016 kl 15.02
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Invånare i Norrtälje som äger fritidshus har i dagarna fått hem en vädjan från kommunen om att låta nyanlända invandrare bo i stugan i vinter, skriver SvD.

Gilla artikeln på Facebook

"Står stugan tom i vinter?" frågar sig Norrtälje kommun i ett riktat utskick. Tanken är att försöka matcha ihop stugägare med bostadslösa invandrare och att de sedan skriver avtal med varandra.

Ali Rashidi, avdelningschef på socialtjänsten i Norrtälje kommun, säger att kommunen i vissa fall kan gå in och garantera att hyran blir betald, trots att invandrarna får bidrag till hyra och levnadsomkostnader.

– Vi vill inte göra så generellt. De flesta människor är skötsamma. Flyktingar får etableringsstöd från Arbetsförmedlingen, och det ska också räcka till hyra av bostad, förklarar han.

22 invandrare i månaden, eller drygt 260 invandrare på ett år, kommer till Norrtälje och byråkraterna i kommunen hoppas nu lösa bostadsbristen med stuginitiativet.

Enligt Rashidi har intresset för satsningen varit stor, även om han hoppas att fler hör av sig när de kommit hem från sina semestrar.

– Varje extra boende vi kan få tillgång till är värdefullt, säger han.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0