Morgan Johansson.

Krav på att Morgan Johansson ska "sluta leka Trump"

Publicerad 4 augusti 2021 kl 19.43

Inrikes. Borgerliga ledarskribenter fortsätter att kritisera justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), som nu anklagas för att "leka Trump" på favoritplattformen Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

Bråket fortsätter efter helgens crescendo, då Morgan Johansson pekade ut sina kritiker som "överklassen".

"Överklassen har aldrig tålt att bli ifrågasatt, särskilt inte av arbetarrörelsen", twittrade justitieministern i söndags efter att ha kritiserats för ett påhopp mot den borgerlige opinionsbildaren Ivar Arpi.

S-toppen har efteråt följt upp med inlägg om sin arbetarbakgrund och bland annat lyft fram att hans "farfar föddes som statare".

Nu får han återigen kritik från borgerliga ledarskribenter.

Paulina Neuding skriver i en ledarartikel i Svenska Dagbladet att den typ av retorik som utnämner ideologiska motståndare till "överklass" är "betydligt äldre än Morgan Johanssons twittrande".

"I det kommunistiska Polen som mina föräldrar växte upp i men tvingades lämna, gjordes misshagliga röster regelmässigt till just 'överklass' av en regering som påstod sig företräda arbetarklassen. Och det oavsett vilken samhällsgrupp de i realiteten tillhörde."

Hon kallar greppet för "genant":

"Nu utnämns jag till 'överklass' av Sveriges justitieminister, och därmed till en människa av ett slag som 'aldrig tålt att bli ifrågasatt' av 'arbetarrörelsen' – här företrädd av statsrådet själv."

En ledarartikel i Göteborgsposten på onsdagen har rubriken "Morgan Johansson borde sluta leka Trump". I artikeln skriver Mathias Bred att Morgan Johanssons twittrande "är värt att uppmärksammas" eftersom "det liknar det som vi såg hos Donald Trump i USA".

"En hög politiker använder ett Twitterkonto för att häckla journalister och opposition, och därmed undergräva demokratins grundvalar", skriver Mathias Bred.

Han fortsätter:

"Nu är Morgan Johansson som tur är inte USA:s president. Men även vad en svensk justitieminister säger och gör spelar roll. Beskrivningarna av riksdagsoppositionen som kryptofascistisk kan utnyttjas av främmande makt eller extrema rörelser som vill skada Sverige."


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0