Mordet i Skärholmen
MJUKARE LINJE: Ulf Kristersson valde att betona att hotet om att utvisa gängkriminella inte gällde "svenska medborgare" – trots att återkallade medborgarskap för kriminella är en del av Tidöavtalet.

Kristersson gav lugnande besked till kriminella som hunnit bli medborgare

Publicerad 13 april 2024 kl 08.02

Inrikes. Statsminister Ulf Kristersson (M) lät förslagen stanna vid symbolåtgärder när han talade om vad man borde göra åt de gängkriminella under fredagens möte i Stockholm. Trots att Tidöavtalet säger att återkallelse av medborgarskap ska utredas betonade statsministern oväntat att planerna på att utvisa gängkriminella inte gäller de som hunnit bli svenska medborgare.
 – Det handlar inte om vi och dom, förklarade Kristersson i sitt tal.

Dela artikeln

Statsminister Ulf Kristersson (M) nämnde varken fängelsestraff eller andra kännbara åtgärder när han talade om vad man borde göra åt de kriminella invandrargäng som just nu sätter skräck i Sverige.

– Vi kommer att övervaka er. Plocka era statusprylar. Porta er. Vräka er. Och utvisa dem av er som inte är svenska medborgare, sade Kristersson istället i sitt tal.

Enligt statsministern var detta "den samlade svenska rättsstatens budskap" till de gängkriminella, och många reagerade därför på att Kristersson närmast demonstrativt undvek att hota med fängelsestraff, som faktiskt är ett straff som då och då tillämpas i Sverige.

Även att statsministern valde att betona att hotet om utvisning endast gällde utländska medborgare väckte kritik, och många tolkade uttalandet som att regeringen nu överger vallöftet om att börja återkalla medborgarskap för kriminella.

Det är i så fall ett lugnande besked till Sveriges gängkriminella, som under flera år har kunnat läsa i Tidöavtalet (sida 39) att deras medborgarskap kan sväva i fara.

Möjligheten att ta ifrån nya medborgare deras medborgarskap ska enligt Tidöavtalet "utredas" och en sådan ordning finns redan i flera EU-länder. Den har flera gånger godkänts av Europadomstolen, på villkor att invandraren har dubbelt medborgarskap.

Efter att Ulf Kristersson tillträdde den 18 oktober 2022 dröjde det dock ända till den 12 juni 2023 innan han tillsatte en kommitté som "ska bedöma" om rätten till medborgarskap överhuvudtaget bör ändras för att möjliggöra återkallelse av medborgarskap. I kommittén ingår bland annat Liberalerna, som är emot en sådan förändring.

Många har kritiserat regeringen för att förhala de utlovade åtgärderna mot tredje världen-invandringen och brottsligheten och inte få så mycket gjort. På X har användare kallat statsministerns hot om att ta gängens "statusprylar" för rena dagisåtgärder som inte kommer skrämma hårdhudade kriminella.

Men Ulf Kristersson betonade att när det gäller gängkriminaliteten så gäller det att skynda långsamt och han försvarade både sin återhållsamma ton och sin långsamma handläggning av de utlovade förslagen.

– Man kan inte vara ett tomtebloss som dyker upp en dag och tror att det löser problemet. En slogan ändrar inte detta, man måste arbeta metodiskt, med juridisk kunskap. Allt annat är låtsaspolitik, sade han.

– Det handlar inte om vi och dom, hette det vidare i talet.


Vill att ägaren ger sig till känna. "Innehåller ingen dold James Bond-teknologi vad jag kan se".0 Plus

Shoppar 70 tums-TV. Nu växer frågorna om Malmös hantering av socialbidrag.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.