Gert-Inge rånades på sin bil, bakbands, släpades ut i skogen och torterades till döds förra sommaren.

Livstid för bärplockare som tortyrmördade 70-åriga Gert-Inge i Småland

Publicerad 12 juli 2020 kl 16.52

Inrikes. De två östeuropeiska bärplockare som förra sommaren tortyrmördade 70-årige Gert-Inge Bertinsson i Småland för att komma över hans bil dömdes under veckan av Växjö tingsrätt till livstids fängelse och livstids utvisning.

Gilla artikeln på Facebook

Det är eftermiddagen den 31 juli förra året som 70-årige Gert-Inge Bertinsson tar bilen in till Markaryd. Han ska först besöka Ica, därefter gå och klippa sig hos frisören. Klockan 16:49 betalar Gert-Inge för klippningen och går ut från frisörsalongen. Sedan försvinner han spårlöst.

Tio dagar senare hittas Gert-Inge död i skogen utanför Markaryd. Han ligger på mage, bakbunden och tejpad. Exakt hur Gert-Inge avlidit är oklart, men det konstateras att han avlidit under en tortyrliknande behandling.

Ganska snart lyckas polisen koppla mordet på Gert-Inge till två ukrainska medborgare som befunnit sig i samhället vid samma tidpunkt: 48-årige Oleksandr Traiduk och 47-årige Yaroslav Lavryniv. De båda männen efterlyses internationellt och grips av polis i Tyskland respektive Polen.

De båda männen är två kända brottslingar som sommaren 2019 åkt till Sverige för att plocka bär. I Markaryd går deras bil sönder och de bestämmer sig därför för att tilltvinga sig en ny bil. Deras offer blir Gert-Inge Bertinsson, troligen kort efter att han lämnat frisörsalongen.

Under rånet blir Gert-Inge bakbunden och senare lämnad att dö i skogen. Rånmördarna har efter det åkt till Stockholm och försökt ta ut pengar med hans bankkort, och då fångats på bild av bankomatens övervakningskamera.

Domstolen skriver i sin dom att det Gert-Inge utsattes för "har med högsta sannolikhet medfört mycket svårt lidande, såväl i form av smärta som i form av stor dödsångest under en inte alldeles kort tid. Händelseförloppet har varit utdraget och Yaroslav Lavryniv och Oleksandr Traiduk har haft stora möjligheter att lugna sig och göra andra val, men ändå valt att fortsätta."

Växjö tingsrätt dömer de båda bärplockarna för mord, tillgrepp av fortskaffningsmedel samt försök till bedrägeri till livstids fängelse och livstids utvisning.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.