Foto: Flickr

Mer än hälften av de israeliska judarna tycker afrikaner är en cancer

Publicerad 11 juni 2012 kl 10.00

Utrikes.Efter den senaste tidens pogromer och förföljelser av invandrade afrikaner i Israel har en opinionsundersökning utförd i slutet av maj visat att en majoritet av de israeliska judarna stödjer påståendet att afrikaner är en cancersvulst på samhällskroppen.

Gilla artikeln på Facebook

I förra månaden utsattes afrikaner för en omfattande pogrom i södra Tel Aviv. Likuds parlamentsledamot Miri Regev sade i samband med detta att afrikaner är en cancersvulst på samhällskroppen. Förföljelsen av afrikaner har sedan dess fortsatt.

Resultaten från en ny undersökning från Israel Democracy Institute och Tel Avivs universitet utförd under perioden 30 maj till 31 maj visar att israeliska judar uppvisar ett starkt avståndstagande från svarta afrikanska immigranter. I studien intervjuades 600 judiska och arabiska israeler.

På frågan om "den öppna dörrens politik ska antas mot flyktingar som varit förföljda i sina ursprungsländer" svarade 80 procent av judarna och 70 procent av araberna att de motsatte sig en sådan politik.

På påståendet om att afrikaner som uppehåller sig i Israel är en cancersvulst på samhällskroppen visade det sig att 52 procent av judarna höll med knessetledamoten Miri Regevs kontroversiella uttalande. Endast 19 procent av araberna höll med om uttalandet.

83 procent av judarna uttalar sitt stöd för de demonstrationer mot närvaron av afrikaner som invånare i södra Tel Aviv genomfört. Demonstrationerna stöds av enbart 25 procent av de israeliska araberna.

En uppdelning av svaren efter partisympatier visar att det vänsterextrema partiet Meretz-Yachads väljare är de enda som vill att Israel ska vara ett öppet land för alla. 70 procent av partiets väljare tyckte så. 86 procent av partiet Shas´ väljare höll med om att afrikanska invandrare är en cancersvulst på samhällskroppen. Det gjorde också 73 procent av Yisrael Beiteinus väljare, 71 procent av National Unions väljare, 69 procent av Judiskt hems väljare och 66 procent av Likuds väljare. Bara 35 procent av Arbetarpartiets väljare, 32 procent av Kadimas väljare och 4 procent av Meretz-Yachad väljare höll med.

Brigadgeneralen och knessetledamoten Aryeh Eldad från Nationella unionen buntade ihop afrikaner med svenska turister och menade att dessa borde skjutas om de försökte ta sig in över gränsen.
– Alla som tränger genom Israels gräns borde skjutas, en svensk turist, sudaneser från Eritrea, eritreaner från Sudan, asiater från Sinai. Alla som rör vid Israels gräns – skjut.

Vad den israeliska opinionen tycker om svenska turister ingick inte i undersökningen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Attackerades av gäng på 20-tal personer. Mobben var beväpnad med knivar, machetes, hammare, knogjärn och yxa.0 Plus

Hemliga dokument släppta. Svenska spaningen: "Föremålet var runt, 6 till 10 meter och omringat av en strålande ring."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Varning för snöstorm på Hawaii

Räknar med över 30 cm snö och stormbyar. "Resor bör begränsas till enbart nödsituationer."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Profilerna sågas. K-G Bergström: "Pinsamt dålig allmänbildning."0 

Kultur

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0