Misslyckade asylsökare som "byter spår" får behålla bidragen

Publicerad 8 mars 2024 kl 12.37

Inrikes. Kan asylsökare som fått avslag och istället söker arbetstillstånd fortsätta att ansöka om bistånd enligt lagen om mottagande av asylsökande, LMA? Högsta förvaltningsdomstolen har nyss avgjort frågan – och svaret är ja.

Dela artikeln

Asylsökare som får avslag på sin ansökan och har ett lagakraftvunnet utvisningsbeslut har rätt att inom två veckor söka uppehållstånd på grund av arbete och därmed göra ett så kallat spårbyte.

Den fråga som då uppstår är om ett spårbyte innebär att rätten till ekonomisk ersättning och boende upphör.

Migrationsverkets bedömning var att spårbytare inte längre var asylsökare eftersom frågan om deras skyddsbehov var slutligt avgjord. Därför ansåg myndigheten att de inte omfattas av LMA och saknar rätt till ersättning och boende.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen tagit upp och prövat frågan. Beskedet som ges i två färska avgöranden är klart och tydligt. Domstolen skriver bland annat: "Att (sökanden) ansökte om uppehållstillstånd för arbete innebär inte att han upphörde att vara asylsökande... Det var därför fel av Migrationsverket att avslå hans ansökan om dagersättning på den grunden."

Domarna innebär att personer som fått avslag på sin asylansökan och istället söker arbetstillstånd har rätt till bistånd enligt LMA. Om man sedan har rätt till dagersättning eller särskilt bidrag är en annan fråga eftersom en arbetsinkomst påverkar rätten till ekonomiskt stöd. Sökanden har också rätt att bo i Migrationsverkets boende och få behålla sitt LMA-kort.

Om man ansöker om spårbyte kommer rätten till bistånd att gälla under prövningstiden fram tills man får uppehållstillstånd eller när arbetstillståndsansökan avslås och utvisningsbeslutet kan verkställas. Förra året ansökte drygt 2.000 personer för första gången om att byta spår från asyl till arbetstillstånd.


Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.