Mobbar anföll och rånade svenskar under kravallerna

Publicerad 21 maj 2013 kl 04.35

Politik.Stora civila oroligheter utbröt på nytt under natten mot tisdagen i Stockholms invandrartäta förorter. Vid flera tillfällen har upploppsmakarna nu börjat anfalla förbipasserande svenskar och inte längre enbart polisen och räddningstjänsten. Ett 20-tal människor ska ha överfallit en person som är bror till SD-politikern Christoffer Dulny i närheten av Husby och minst en ytterligare en person ska ha blivit oprovocerat misshandlad och rånad i närbelägna Kista samma kväll.

Gilla artikeln på Facebook

Stora kravaller pågick under natten i Husby, Kista, Tensta och Rinkeby. Stora delar av Västerort drabbades av upploppen och bland annat har en skola, en färdtjänstbuss och tre bilar stuckits i brand under oroligheterna.

Invandrarungdomar anföll polisen och räddningstjänsten med bland annat stenkastning. Samtidigt kom rapporter om att civila svenskar överfallits oprovocerat på flera håll av invandrargäng.

– Det har varit fyra upplopp under kvällen med stenkastning mot polis och brandkår. Just nu är det ett stort ungdomsgäng som drar runt, de flyttar på sig hela tiden och så kastar de sten. Så det är stor social oro, sade Diana Sundin, polisens presstalesman, till Fria Tider vid 23.15-tiden.

En av de svenskar som överfölls under upploppen är bror till SD-politikern Christoffer Dulny, andre vice ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm stad.

Brodern vårdas nu på sjukhus för sina skador, men mår enligt Christoffer Dulny bra efter omständigheterna. SD-politikern skriver på Twitter att mannen, som inte har någon anknytning till Sverigedemokraterna, själv är bosatt i Husby och därför inte vill prata med media.

Tidigare på kvällen överfölls och misshandlades en man i närbelägna Kista, enligt obekräftade uppgifter till Fria Tider. Mannen ska ha burit en kamera som han blev rånad på under misshandeln, men i övrigt är omständigheterna oklara kring den händelsen. Fria Tider söker för närvarande Västerortspolisen för en kommentar.

Flera journalister från tidningen Expressen angreps också med bland annat stenkastning, samtidigt som explosioner detonerade i området. Enligt räddningstjänsten rör det sig om brandbomber av typen molotov cocktail som upploppsmakarna använde.

Enligt Diana Sundin är det fler poliser på plats idag än under gårdagen. Hon vill dock inte berätta hur många poliser som totalt befinner sig i området. Antalet ungdomar har dock vuxit till sig under kvällen.

– Det är ett 50-tal ungefär som kastar sten på poliserna.

Vid 22-tiden rapporterade flera medier att det är upplopp i Fittja och hänvisade till polisens pressinformatörer. Omkring 35 poliser skickades dit, enligt polisen. Boende i Fittja som Fria Tider har varit i kontakt med kunde dock inte se några tecken på kravaller i centrala Fittja vid midnatt. Enligt polisen hade upploppsmakare dock satt eld på bilar i Botkyrka och kastat sten på väktare och brandkåren.

Se även
Nya upplopp i Husby – bilar stacks i brand
Så är Rädda Barnen inblandade i Husbykravallerna
Video: Här sparkar Husby-ungdomarna den liggande polismannen

Gör som tusentals andra; "gilla" Fria Tider på Facebook.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Politik

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus