Edward Snowden
NSA:s högkvarter i Fort Meade. Arkivbild: Wikimedia Commons

När USA måste granskas fokuserar media på trivialiteter

Publicerad 3 september 2013 kl 02.00

Insändare.Signaturen Citronpoet funderar över de senaste årens övervaknings­skandaler och medias förmåga att fokusera på det oviktiga i en viktig debatt.

Gilla artikeln på Facebook

Så horribel medievärlden har blivit. På dess dörrmatta har det trillat in tidernas största övervaknings­skandal och tidningarna har endast berört den med ett häpnadsväckande slött intresse. USA som sammanlagt satsar 52,6 miljarder dollar under 2013 på övervakning och hela 3,7 miljarder på att stoppa visselblåsare borde väl ge större eko?

Men media har mest skrivit om allt möjligt annat runtom skandalen. Man kan fråga sig hur pass frånvarande massmedia är då världens viktiga frågor debatteras? Mannings och Snowdens hundratusentals dokument med avslöjande detaljer om krigsbrott och världsomfattande avlyssning har bagatelliserats, det har varit intressantare att rapportera om Mannings behov av könsbyte och Snowdens flickvän och hennes halvnakna fotografier av sig själv alltmedan huvud­personens gärning också glömts bort i dimridåerna av alla skriverier om olika länders asylerbjudanden.

Medan detta världsdrama pågått har kvällstidningen Aftonbladet, vinnare av titeln “Årets sämsta tidning”, de senaste åren anställt fler krönikörer istället för riktiga nyhetsreportrar i tidningens spiral med nedgradering av nyhetsambitionerna.

Men övrig media då, varför rapporterar de endast pliktskyldigast om att världens mäktigaste stat, USA, med sina sexton olika underrättelsetjänster faktiskt avlyssnar resten av världen? Kanske var det ingen överraskande nyhet för dem, det har sagt förr. Men inte att ett litet mjukvaruföretag har två deltagare på ett möte, Bilderberg-gruppens, där politiker, bl.a. Löfven, Borg, Reinfeldt och Bildt, minglar med bankirer, miljardärer, forskare, handelsministrar, EU-kommissionärer etc för att diskutera globaliseringen och fortsatt evig tillväxt i världen.

Med viss sannolikhet kan man anta Bilderberg-gruppen känt till att NSA avlyssnat världen redan innan Snowden läckte om det. Såväl Reinfeldt som Löfven kan förmodligen svara ingående på om det var delar av Skype:s källkod i mjukvaran som gjorde det möjligt för USA:s ledning att i realtid följa hur aktionsgruppen JSOC avrättade Osama bin Laden och andra liknande frågor.

EU och USA är bägge totalitära stater som behandlar sina egna medborgare illa och övervakar dem. Sett mot ljuset av ett intimt samarbete med USA så blir det mer förståeligt att EU anser sig ha behov av övervakningssystem som SIS, EIS, TECS, AWF, PNR, VIS, ESRP, Eurodac, ESRP, TFTP och Prumavtal. Sverige satsar även skjortan på att hjälpa NATO med vad som kallas för "humanitär intervention” och är nu nästan helt smyganslutna till pakten.

Vi hjälper USA, EU och Japan att tvinga på resten av världen internationella handelsregler som cementerar de multinationella företagens företräde före länders sociala, ekologiska, kulturella, utvecklingspolitiska och nationella synpunkter, dvs ren och skär imperialism där vinstmaximering är syftet.

Att inte ge Edward Snowden asyl i EU är ett medgivande om vår roll i spelet. Man kan även fråga sig om initiativet att ge Obama och EU Nobel´s fredspris var ett sätt att förvilla begreppen om staternas och unionens skurkaktighet?

Hur djupt involverade är då EU i USA:s agerande på världsscenens krisplatser? Är det enbart av naiv godhet vi tagit hand om så många flyktingar efter USA:s olika krig och lättat på trycket för USA i efterdyningarna av kriserna? Allt medan svensk media sysslar med sina förvrängda ordlekar som förvandlar vår demokrati och insynen i politikens värld till ett falskt och förvirrande skådespel.

Media ska ju granska politikerna men blir allt mer själva insyltade i makten. Den ständiga demokratifrågan för media är vem som ska granska granskarna, dvs dem själva. Media ser ner på medborgarna, folket är dumma och lätta att manipulera, så svaret på deras fråga slutar aldrig med “FOLKET”. Faktiskt svarar de “VI SJÄLVA” - hyckleriets kacklande i eget bo. Journalisterna har inget intresse läsa och följa upp vad som skrivs på kommentarsfälten, de är bara en reklaminkomst. Vad säger inte det om en minskande medborgardemokrati?

Innehållet i svenska morgontidningar har halverats sedan 1992 och kvaliteten har sjunkit. Under 1990-talet var det självklart för svenska kvalitetstidningar att jämföra sig med Financial Times och New York Times. I dag utmanar en sådan jämförelse löjet, skriver Mats Svegfors på SVD och tillade:

- Kommersialiseringen och ekonomismens primat råder i varje por av samhället.

Sådan kritik borde välkomnats som varande konstruktiv och uppbygglig men den förlöjligades och förvreds till oigenkännlighet av politiskt korrekt media.

Vart har skandalen om hur Europaparlamentet planerar att spendera en summa motsvarandes 2 miljoner engelska pund i syfte att övervaka och identifiera EU-skeptiska debatter på internet inför EU-valet i juni 2014, vart har den tagit vägen i media?

Enligt de interna handlingar som engelska tidningen The Telegraph har fått tillgång till planeras en aldrig tidigare skådad propaganda­kampanj. Strategin kommer baseras på ”allmänna övervakningsverktyg av opinionen” för att identifiera internetbaserade inlägg i ”sociala medier och bloggar som har potentialen att locka medias och medborgarnas intresse”. Enligt ett konfidentiellt dokument ska ”särskild uppmärksamhet ägnas åt länder som har upplevt ett uppsving i EU-skepsis”.

Dokumentet fortsätter med att ”parlamentets institutionella kommunikatörer måste ha en förmåga att övervaka det offentliga samtalet och känslan på marken, och ha kapacitet att reagera snabbt, på ett målinriktat och relevant sätt, i syfte att delta och påverka konversationen, till exempel genom att tillhandahålla fakta och siffror samt dekonstruera myter.” Utbildningen av parlamentets tjänstemän ska påbörjas senare denna månad.

Ett konfidentiellt dokument med titeln ”Politiska riktlinjer för den institutionella informations- och kommunikationskampanjen” godkändes av parlamentets administrativa byrå i juli förra året. Texten belyser en ”skarp kontrast” mellan en ”allmän uppfattning om en utrotningshotad välfärd, stigande osäkerhet och finansiell instabilitet” och det av EU utlovade ”frihet, säkerhet och rättvisa med en blomstrande inre marknad”.

EU:s image blir lidande i den nuvarande ekonomiska och finansiella krisen med den höga arbetslösheten vilket leder till minskad tilltro för europeiska institutioner bland medborgarna. Men EU vill ha mer Europa, inte mindre. De tillgriper då metoden att övervaka kommentarsfälten och agera internettroll.

Det har gått mode i övervakning. Foliehattar för mobilerna och drönarsäkra sjalar och luvtröjor för oss själva. I takt med att övervakningsteknologin blivit alltmer integrerad i samhället har konsten och modet förenat sig och lanserar accessoarer som pixelmönstrad rånarluva, tänkt som skydd för identitetsspårande kameror. Mainstreamkulturens anti-övervakningsmode liknar PK-medias metod att besvara Mats Svegfors kritik eller EU:s att “trolla”, genom att förlöjliga och idka smutskastning.

För de som har makten är det god ekonomi att bevara status quo i dessa tider då världen flödar av pengar och de tycks inte bry sig om att reflektera över vad som är rätt och orätt. Vi har ett gigantiskt glapp mellan vad folkopinionen vill och den politik vårt land faktiskt för och media bryr sig mer om sina aktieägare.

CitronpoetAntiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Ledarbloggens twitterfavoriter

Ekonominyheter

Mer från Vetenskap

Tros ha begravts med gravgåvor. "Visar hur lika varandra vi är över årtusendena ."0 

Senaste huvudledare

För makthavarna har Estoniakatastrofen bara börjat

Bogvisiret var en bluff.. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Insändare

"Fel av omvärlden låsa in svenskar i Sverige"

Nya dödssiffrorna visar hur bra vi är.. Äntligen står det klart hur fel Tegnell-kritikerna hade redan från början.0 

Så bluffar Bonnier om sin "publicistiska vision"

Insändare.. Ägarfamiljen som gjort mest för att tysta dissidenter påstår sig vilja se "en mångfald av röster och perspektiv".0 

"Sverige måste ut ur EU – nu"

Insändare.. Nu är smärtgränsen nådd, enligt Ulrik Petersson.0 

"Sverige – det nya Israel?"

Insändare.. Gatuvåldet börjar påminna om Israel–Palestinakonflikten, enligt skribenten.0 

"Är feminismen en illusion?"

Insändare.. #Metoo kan visa sig bli en kalldusch för självutnämnda feminister, enligt Julietta.0 

"Genushäxor, lämna våra barn ifred!"

Insändare.. Liv, 25, om hur HBTQ- och genustramset nu genomsyrar hela vårt samhälle.0 

Mer från Opinion

Sveriges antidemokratiska tradition

Kolumn: Jan Tullberg.. Därför tillåts bara en åsikt i taget i den svenska demokraturen.0 

68-vänstern och svenskarnas knepiga konsensus

Kolumn: Jan Tullberg.. Svensken trivs bättre med att ha fel med alla andra än ha rätt men höra till avvikarna. 0 

Därför får väljarna aldrig det de vill ha

Kolumn: Jan Tullberg.. Journalisterna är precis så dumma som politikerna anser att väljarna är.0 

Vad är detta om inte landsförräderi?

Den svenska funktionärsklassen har lagt ner Sverige.. Jan Tullberg om kapitulationen inför EU:s återhämtningsfond.0 

"Löfven har just skuldsatt generationer av svenskar – för att göda EU"

Debatt.. EU:s nya krispaket är en ekonomisk katastrof, skriver Alternativ för Sverige.0 

Vår demokrati har blivit en maktkartell

Kolumn.. Termen "liberal demokrati" blir alltmer motbjudande, skriver Jan Tullberg.0 

Hur vore Kanye West som president?

Artisten påstår sig ställa upp i USA-valet. Går att tänka sig värre ledare i en dekadent epok, enligt Joakim Andersen.0 Plus

Vad återstår av vår kultur när de vita männen ryker?

Pat Buchanan om vänsterns statyrivariver.. "Avsky du alla dessa vita män så mycket du vill, men det var de som skapade den nation vi ärvde."0 Plus

Kolumn: Jan Tullberg. Absurda situationer när "goda människor" engagerar sig för makthavarnas offergrupper.0 

Vänsterliberalerna har äntligen fått någon ny att hata

Kolumn.. Joakim Andersen om Alexander Bards verbala bärsärkagång i den politiskt korrekta porslinsbutiken.0 Plus