Arkivbild. "Idyllen" Äppelviken i Stockholm.

När brotten kom till villaidyllen Äppelviken: "Vi har varit naiva", "Helt sinnessjukt", "Kränkande"

Publicerad 7 augusti 2020 kl 00.05

Inrikes. Bokhandeln i exklusiva Äppelviken i Bromma rånades på onsdagen. Rånet kan komma att förändra idyllen. Butiksägaren känner sig plötsligt väldigt otrygg och konstaterar att brottsligheten sprider sig. Det har funnits en naiv inställning i området, säger hon i Svensk Bokhandel.

Gilla artikeln på Facebook

Äppelviken i Bromma i Stockholm är en av de rikaste samt mest idylliska och homogena stadsdelarna i Stockholm. 2016 tog man emot sina "första flyktingbarn".

Det är dock inte särskilt svårt att ta sig dit. Det är bara att ta Nockebybanan från Alvik.

Att ta sig dit var precis vad två rånare gjorde på onsdagen. Strax innan klockan 17 på kvällen rånades Äppelvikens bokhandel av "två okända gärningspersoner" som stal kontanter, enligt polisens hemsida.

Efter stölden sprang gärningsmännen i riktning mot Bromma och polisen satte bland annat in helikopter i jakten på dem, men utan resultat. Ingen skadades fysiskt under brottet.

Svensk Bokhandel rapporterar ingående om rånet. Butiken ska tidigare under dagen varit full av kunder men till slut fanns det bara två besökare kvar, två unga män.

Den ene lurade iväg personalen till barnavdelningen medan den andre tömde kassan. Sedan stack de från platsen.

I tidningen använder ägaren Mia Strandell diverse vredgade ord för att beskriva händelsen. Hon kallar det bland annat för "helt sinnessjukt", och fortsätter:

– Man känner sig plötsligt väldigt otrygg. Det är väldigt kränkande. Vi är naiva, vi har den här lilla idyllen runt oss och har varit lite oförsiktiga. Vi låser inte när vi går och slänger sopor. Vi har fått oss en liten tankeställare. Brottsligheten sprider sig och finns även i små härliga villaidyller, säger hon till Svensk Bokhandel.

Samtidigt förstår hon inte varför rånarna valde en liten butik som bara varit öppen i tre dagar efter sommarstängning. Hon tycker det verkar desperat och korkat.

Rånarna fick dock med sig cirka 3.000 kronor. Butiken kommer nu ta bort sin växelkassa och kontantköp ska undvikas.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

HELA LISTAN: Här är alla kriminella klaner i Sverige

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg.. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Blodbad när någon dödade får i Lilla Edet

Kroppen försvunnen.. "Hagen fylld med blod, inälvor och skinn."0 

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0