Trappist-1
James Webb-teleskopet under konstruktion (t.v) och som det kommer att se ut i rymden (t.h).

Nasas nya rymdteleskop ska leta efter liv i Trappist-1

Publicerad 4 mars 2017 kl 20.49
Av Mattias Albinsson

Rymden. James Webb-teleskopet, som skickas upp i rymden nästa år, ska leta efter liv i solsystemet Trappist-1 som ligger 40 ljusår bort från jorden. Det skriver Nasa på sin hemsida.

Dela artikeln

Nyligen upptäckte forskare hela sju jordlika exoplaneter i omloppsbana runt stjärnan, en så kallad brun dvärg, som endast är en bråkdel av vår sols storlek. Tre av planeterna bedöms ligga i den så kallade beboeliga zon som finns runt varje stjärna. Zonen är det avstånd från stjärnan där det vare sig är för varmt eller för kallt för flytande vatten, något som anses vara ett krav för liv.

Forskarna vill först av allt veta om någon av de sju planeterna i Trappist-1 har en atmosfär.

– Om de här planeterna har atmosfärer så är James Webb-teleskopet nyckeln till att avslöja den hemligheten, säger Doug Hudgins som forskar om exoplaneter på Nasas högkvarter i Washington.

– Under tiden kommer Nasas Spitzer-, Hubble- och Keplerteleskop följa upp de här planeterna, fortsätter han.

De tre teleskopen som nu mobiliserats för att studera solsystemet kan se ljus i de synliga, ultravioletta, och infraröda spektrumen. När James Webb-teleskopet (JWST) tas i drift nästa år kommer det kraftigt förbättra forskarnas möjligheter att studera ljus i det orangeröda till infraröda spektrumet.

JWST kommer använda sig av så kallad spektroskopi för att analysera ljuset från stjärnan i solsystemet Trappist-1. Med spektroskopi kan man se om ljuset passerat vissa gaser innan det nådde fram till jorden. Olika gaser absorberar nämligen olika våglängder och när ljuset delas upp med hjälp av ett prisma bildas karaktäristiska svarta band för de våglängder som saknas. Därmed kan man avgöra vilka gaser som ljuset passerat genom.

Framför allt är det metan eller ozon som forskarna hoppas på att hitta, gaser som är starka indikatorer på närvaro av liv. Såväl metan som ozon uppstår nämligen främst genom biologiska processer.

Rymdteleskopet kommer även leta efter vatten, syre och koldioxid. De är byggstenar för liv som, även om inget liv finns i Trappist-1 just nu, tyder på att solsystemet skulle kunna hysa liv.


Träder fram – med en vädjan till sina landsmän. Varningen: De antivita idéerna och rasistanklagelserna kan slå tillbaka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Guldet på högsta kursen någonsin

Fortsatt rally för den gula metallen.. Slog nytt all time high i både dollar och kronor på torsdagen.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.