Näthatsgranskaren och Lamotte
Tomas Åberg, som höll sig undan delgivning för omfattande djurplågeri, har tidigare hyllats som "svensk hjälte" i Aftonbladet. Artikeln försvann sedan mystiskt från tidningens hemsida.

Näthatsgranskarens miljonbidrag stryps

Publicerad 1 juni 2020 kl 17.45

Inrikes. Myndigheten MUCF har beslutat att inte ge nya bidrag till den så kallade Näthatsgranskaren, rapporterar Katerina Magasin.

Gilla artikeln på Facebook

Näthatsgranskaren har tidigare fått miljonbidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, för att massanmäla privatpersoner – ofta pensionärer – som skriver invandringskritiska inlägg på Facebook.

På så sätt har man lyckats få hundratals personer dömda för "hets mot folkgrupp".

På senare tid har Näthatsgranskarens frontfigur Tomas Åberg uppmärksammats sedan han stämt privatpersoner som delat inlägg av journalisten Joakim Lamotte, som påpekat att Åberg fått djurhållningsförbud på grund av grovt djurplågeri.

Näthatsgranskaren har åter sökt bidrag från MUCF på över 1,3 miljoner kronor i bidrag till som öronmärks för "verksamheter mot rasism och liknande former av intolerans". Men denna gång blev det avslag från bidragsmyndigheten, skriver Katerina Magasin.

"Myndigheten bedömer att er ansökan inte håller tillräckligt hög kvalitet i förhållande till övriga ansökningar", står det i MUCF:s beslut.

Ansökan beskriver enligt myndigheten "inte tillräckligt tydligt hur de förväntade effekterna, bland annat motverka spridning av rasism på sociala medier eller stärka skolans kunskap om rasism, ska kunna redovisas".

"Detta innebär att Åberg nu tvingas söka privata sponsorer till sin 'verksamhet'", konstaterar Katerina Magasin.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Chefsåklagare: "Akut" risk att terrorister invandrar till Sverige – för att slippa straff

Vädjar om att de milda svenska terrorlagarna skärps. Riksdagen vill förbjuda deltagande i "rasistiska" organisationer – men inte i terrororganisationer som IS.0 

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur