Mordet på Olof Palme

Natochef ledde hemlig nazistarmé

Publicerad 17 maj 2014 kl 18.30

Historia. Under 1950-talet fanns en hemlig underjordisk nationalsocialistisk armé bestående av 40.000 man, visar tyska underrättelsedokument som Der Spiegel publicerar. Ledarskiktet bestod av 2.000 namngivna före detta officerare i Wehrmacht och Waffen-SS, där bland annat Hans Speidel, sedemera Natochef för Centraleuropa, ingick.

Dela artikeln

Tyskland var under slutet av 1940-talet uppdelat i ett antal ockupationszoner och det var förbjudet att engagera sig i en militär organisation. Den som bröt förbudet riskerade dödsstraff, men det hindrade inte de nazistiska krigsveteranerna från att bilda nätverket i Västtyskland någon gång under 1949, samma år som det nya landet bildades.

Enligt Spiegel leddes arbetet av Albert Schnez, född 1911 och överste inom Wehrmacht under andra världskriget. Västtyskland saknade militära styrkor i tio år efter krigsslutet, då landet var ockuperat av USA och Sovjetunionen. Först 1955 bildades den västtyska armén Bundeswehr. Schnez fick då en hög position som officer inom den nya militärmakten.

Det hemliga nätverket kallades för "Försäkringsbolaget" internt, och drevs med hjälp av donationer. Dessutom upprätthöll man en sorts underrättelsetjänst, ungefär som en omvänd form av den svenska spionbyrån Expo, där man ägnade sig åt att hålla koll på meningsmotståndare på vänsterkanten, skriver Der Spiegel.

Märkligast i historien är att den dåvarande förbundskanslern Konrad Adenauer informerades om den hemliga verksamheten redan två år efter att den bildats, men att han ändå beslöt att inte ingripa. Spiegel konstaterar att det nybildade Nato och den hemliga högerorganisationen hade samma mål – att skydda Västeuropa från en kommunistisk invasion.

Även i Sverige opererade hemliga "stay behind"-förband sedan 1950-talet med delvis samma syfte. Verksamheten leddes av Försvarsmakten under inflytande av amerikanska myndigheter och doldes inom det svenska försäkringsbolaget Thule. I en hemligstämplad rättegångsinlaga från 1952 yttrar sig den svenska försvarsstaben om ett åtal mot den svenske nationalsocialisten och före detta finlandsfrivillige Otto Hallberg, som hade byggt upp en egen nationalistisk stay behind-organisation – kanske enligt tysk förebild. I inlagan, som var hemligstämplad fram till 1990-talet och som återges i en statlig utredning från 2001, erkände försvarsstaben att myndigheten själv byggt upp en liknande organisation och påminde tingsrätten om att inte skriva något om detta i den kommande domen, ifall uppgifter om nätverket skulle framkomma under rättegången.

Otto Hallberg dömdes så småningom för olovlig kårverksamhet och kanske upplöstes sedan hans nationalistiska motståndsrörelse, även om mycket tyder på att dess medlemmar rekryterades av CIA eller Försvarsmakten. Vid tiden för statsminister Olof Palmes död figurerade två hemliga nätverk med ultranationalistiska kopplingar i anslutning till mordet. Den tidigare Säpo-chefen Olof Frånstedt sade i en intervju 2011 att de två grupperna "förmodligen ingick i ett större nät" men att deras verksamhet i anslutning till Palmemordet inte intresserade utredarna, som leddes av de politiskt tillsatta tjänstemännen Ebbe Carlsson och Hans Holmér.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.