Knivattacken fångades av en övervakningskamera.

Mannens knivattack mot afghaner som trakasserar flickor i mörk park

Publicerad 20 januari 2021 kl 08.24

Inrikes. En grupp afghaner började enligt vittnesuppgifter trakassera tre tonårsflickor i en park och kalla dem för "horor". Då blev en av dem svårt knivhuggen av en arabisk man – som nu döms till åtta års fängelse och utvisning för mordförsök. Afghanerna själva har gått under jorden – och dök inte upp under rättegången.

Dela artikeln

På natten den 16 augusti 2020 umgicks de tre flickorna i Furutorpsparken i Helsingborg. Det var en svensk tonåring och hennes väninnor, två arabiska systrar.

Två afghaner som också befann sig i parken gick fram till flickorna. Enligt vittnesuppgifter frågade de om hasch och ville ha den ena flickans Snapchat-konto. De ska ha varit "väldigt respektlösa", spottat mot flickorna och kallat dem för "jävla horor".

En 30-årig arabisk man beväpnad med kniv dök då upp och gick då till attack mot afghanerna. Han knivhögg en av dem i bröstryggen. Skadan på lungsäcken med åtföljande lufttillträde var enligt åklagaren livshotande. "Fara för brottets fullbordan har förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter", står det i åtalet.

De två afghanerna infann sig dock aldrig till huvudförhandlingen och deras uppehållsort är okänd. Därför utgick man under rättegången från tidigare inspelade polisförhör.

30-åringen har nekat till brott – men händelseförloppet fångades av en övervakningskamera. Han döms nu till åtta års fängelse för bland annat försök till mord.

Gärningsmannen är syrisk medborgare men uppger sig vara född i Saudiarabien. Han har berättat att han suttit sex år i fängelse i Syrien, men vill inte sägs vilket brott han begått. Han har också suttit i fängelse i Ungern, och även tidigare i Sverige för grova brott. Han förekommer sedan tidigare under 14 avsnitt i det svenska belastningsregistret.

Trots sin kriminella bakgrund beviljades mannen uppehållstillstånd och flyktingstatus i Sverige den 17 maj 2017. Detta efter att ha sagt till Migrationsverket att hans pappa var med i det muslimska brödraskapet och att han struntat i att infinna sig för obligatoriska kontroller hos den syriska säkerhetspolisen.

Helsingborgs tingsrätt slår fast att 30-åringen efter mordförsöket ska utvisas från Sverige när han avtjänat fängelsestraffet och "förbjudas att för all framtid återresa till Sverige".


Nyheter från förstasidan

Hultqvist Putin-stämplar SD:s "trollfabrik"

"Ryssfasoner". Men SD avfärdar den socialdemokratiske dignitären som "tramsig".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.