Tyskland vill bli mästrande stormakt

Publicerad 18 april 2025 kl 12.48

Utrikes. Tysklands kommande regeringsavtal mellan kristdemokratiska CDU/CSU och socialdemokratiska SPD slår fast att landet ska göra anspråk på mer makt över andra EU-länder – både militärt och politiskt. Samtidigt lägger den ödesmättade avtalstexten ett mycket stort fokus på att bekämpa påstådda "fiender" och "hot" mot den tyska regeringen.

Dela artikeln

Den 144 sidor långa koalitionsöverenskommelsen ”Ansvar för Tyskland” håller ett tonläge som även med tyska mått mätt framstår som ovanligt aggressivt och bitvis rabiat.

Det talas om att försvara EU mot både inre och yttre fiender och att agera hårdare mot medlemsländer som bryter mot "rättsstatsprincipen", samt om en omfattande tysk upprustning.

”Från utlandet angriper fiender till vår liberala demokrati vår frihet. [...] men även inom vårt land blir demokratin dagligen attackerad av dess motståndare", heter det bland annat i inledningen av dokumentet, som även i övrigt har utformats i samma paranoida stil.

Mycket i förklaringen handlar om att förändra EU snarare än Tyskland, och om hur tyska makthavare ska kunna använda EU för att bekämpa länder som Ungern och liknande.

Regeringen föreslår exempelvis att den så kallade villkorsmekanismen utvecklas till ett omfattande sanktionsverktyg. EU-bidrag ska kunna frysas och i vissa fall dirigeras förbi statliga myndigheter direkt till mottagare som exempelvis studentrörelser och andra subversiva element.

"För första gången sedan andra världskrigets slut måste Tyskland och Europa själva kunna garantera sin egen säkerhet i betydligt större omfattning", heter det i regeringsprogrammet.

Planerna omfattar en europeisk försvarsunion, gemensam vapenstandard, samordnade exportregler och ett stärkt samarbete med Nato. Grundlagsändringar har enligt ECFR-rådgivaren Rafael Loss banat väg för ökad militär upprustning utan resursproblem.

På EU-nivå vill koalitionen avskaffa vetorätten i Europeiska rådet genom så kallade passerellklausuler och öppnar för fördragsändringar. Den uttalar också stöd för ett EU i olika hastigheter, där vissa medlemsländer kan gå före i samarbetet.

Relationerna med Frankrike och det numera liberala Polen lyfts som särskilt viktiga. Ett tyskt-polskt minnescentrum ska byggas i Berlin för att hedra offren för den tyska ockupationen 1939–1945.

– Den uttryckliga omnämnandet av en minnesplats för polska offer för tysk ockupation är länge efterlängtad – ett meningsfullt steg som antyder att Berlin äntligen kan vara redo att visa större respekt, säger Jana Puglierin på ECFR.

Samtidigt lovar regeringen stöd till Ukrainas EU-ansökan, men kräver att unionen först görs institutionellt redo för utvidgning.

EU-federalisterna jublar.

– Unionen av europeiska federalister välkomnar varmt koalitionspartnernas tydliga engagemang för en starkare och mer integrerad Europeisk union, säger Domingo Ruiz Devesa, ordförande för UEF.

Friedrich Merz väntas tillträda som förbundskansler i början av maj.


Fast för grov skadegörelse av Karl XII:s likfärd. Fångas på film när han attackerar oersättliga konstverket i Stockholm – skyller på att Karl XII är "stor inom nazismen".0 Plus

Nyheter från förstasidan

USA kräver att Stockholm slutar vara PK: "Helt bisarrt"

Har fått tio dagar på sig att avsluta sina woke-satsningar. "Det tänker vi absolut inte göra, det är tvärtemot allt vi står för."0 

Ekonominyheter

Gängen tar över allt större del av ekonomin

Driver apotek, bygger vägar och styr i vården.. Den kriminella ekonomin uppskattas nu omsätta upp till 150 miljarder kronor.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.