Brottsregistret på nätet
Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Omstridd akademiker ska hjälpa brottslingar stämma Lexbase

  • Mårten Schultz, 40, hjälper Robert Aschberg att jaga enskilda i nytt uthängnings­program på TV3
  • Nu bekymrad över att kriminella hängs ut på Lexbase
  • Aschberg driver Piscatus – Lexbase huvud­konkurrent
Publicerad 30 januari 2014 kl 00.17

Lag & Rätt. Juridikinstitutet, som drivs av juridikprofessor Mårten Schultz vid Stockholms universitet, erbjuder brottslingar som förekommer på Lexbase.se hjälp att stämma sajten för förtal. Samtidigt är institutet involverat i tv-serien "Trolljägarna" tillsammans med Robert Aschberg – som driver en liknande tjänst själv.

Dela artikeln

Schultz är noga med att poängtera att det inte kommer att bli tal om någon mer omfattande process mot Lexbase.

– Det är så otroligt många människor som blivit drabbade, så vi är begränsade. Vi är en liten ideell organisation. Men min tanke var att vi kunde titta på det och se om vi kanske kunde göra något kring något fall, säger Mårten Schultz.

Det som fått Juridikinstitutet att intressera sig för Lexbase – som lagrar information över hundratusentals personer – är integritetsaspekten.

– Det är masshanteringen av personuppgifter som är mitt bekymmer här. Det här är en typ av situation som omtalas i integritetslitteraturen, säger Mårten Schultz.

Samtidigt är hans institut involverat i Robert Aschbergs kommande programserie ”Trolljägarna” på TV3. Programmet går ut på att Aschberg, tillsammans med ett tv-team, åker hem till och konfronterar personer från det åsiktsregister över ”näthatare” som vänsterextrema Researchgruppen har upprättat.

Juridikinstitutet har dessutom mottagit en gåva på 10.000 kronor av Aschberg, som tillsammans med den våldsdömde vänsterextremisten Martin Fredriksson driver Piscatus – en tjänst som liknar Lexbase men lagrar oerhört mycket mer uppgifter om privatpersoner och endast är tillgänglig för journalister.

Men Mårten Schultz ser ingen motsättning i det avseendet.

– Mitt institut är egentligen helt neutralt i synen på integritetsfrågor annat än att vi är lojala med den lagstiftning som finns. Vi arbetar med att på olika sätt försöka skapa ett effektivt skydd för de kriminaliserade handlingar som redan finns, säger han och fortsätter:

– Att konfrontera folk i allmänhet är inte brottsligt. Om ni lägger upp en egen databas och har ett utgivningsbevis och faller under journalistundantaget så har jag inga synpunkter på det om ni gör det inom ramen för er journalistiska verksamhet. Vi bryr oss bara om det som är lagligt – vi är lojala med lagen.


Träder fram – med en vädjan till sina landsmän. Varningen: De antivita idéerna och rasistanklagelserna kan slå tillbaka.0 Plus

Ekonominyheter

Styrräntan lämnas oförändrad

Riksbankens besked idag.. "Inflationstrycket är fortfarande något förhöjt."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.