Pressbild: V

Nytt miljonprogram på gång? - S vill ge staten "mer makt över bostadsbyggandet"

Publicerad 6 juli 2012 kl 12.15

Ekonomi.”Vi har inte råd att bara låta marknaden styra för då går vi miste om tillväxt”, säger Veronica Palm (S) och kräver att skattebetalarna tar ett större ansvar för bostadsbyggandet.

Gilla artikeln på Facebook

2008 ställde regeringen ut garantier till de svenska bankerna med 1 500 miljarder skattekronor och köpte bostadsobligationer för ytterligare 500 miljarder. Syftet var att driva upp priserna på bostadsmarknaden, vilket man lyckades med eftersom priserna steg med ytterligare 30 procent vilket gav Sverige den mest övervärderade bostadsmarknaden i världen, enligt The Economist.

Den statliga inblandningen ledde till att människor födda på 90-talet inte kan låna till en bostad, eftersom en etta i Stockholm normalt kostar mellan två och tre miljoner kronor. Men enligt Veronica Palm (S) är receptet inte mindre statlig inblandning utan mer.

- Vi ska göra en gemensam bostadspolitik för hela socialdemokratin, så att när vi får tillbaka makten kan genomföra den överallt, säger hon till Dagens Industri.

Och enligt Veronica Palm (S) har politikerna redan klart för sig hur de nya bostäderna ska utformas.

- Det handlar om den typen av lägenheter som det är svårt att få lönsamhet i: Lägenheter för unga där det är mycket kök och badrum per kvadratmeter. Där behövs en nationell politik för att stimulera att byggandet kommer i gång. För de kan inte byggas av sig själv, säger hon.

Bostadsbristen blir ett allt större problem, inte minst i storstäderna. I Sverige har befolkningen vuxit med 435.000 personer de senaste sex åren, även om antalet svenskar har minskat under samma period. Få av de som invandrar har någon möjlighet att delta i det så kallade bolånerallyt, eftersom de oftast går på bidrag.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Beskedet idag: Kraftig sänkning av pensionen

Minskar med 2,7 procent. Coronabidragen ska finansieras med "stor sänkning", lyder dagens besked.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0