"Obligatorisk solidaritet" ska styra EU:s invandringspolitik

Publicerad 23 september 2020 kl 13.41

Utrikes. Så kallad "obligatorisk Solidaritet" ska leda EU:s nya invandringspolitik, som presenterades på onsdagen. EU-kommissionären Ylva Johansson (S) påstår att det finns ett starkt stöd bland EU-medborgare att fortsätta invandringen från tredje världen, enligt Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Idag presenterade den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson EU:s nya gemensamma invandringspolitik.

En del fokus kommer ligga på så kallat återvändande och att invandrare ska stanna i sina hemländer.

Men samtidigt ska invandringen till Europa fortsätta.

– Jag menar att det politiskt finns ett ganska starkt stöd bland EU-medborgare för att ta emot flyktingar och välkomna migranter, men det finns en oro att vi inte kan göra skillnad på de som har rätt att vara här och de som inte har rätt, säger Ylva Johansson enligt SR.

Bland annat vill hon införa en snabbscreening vid EU:s yttre gräns som ska ta max fem dagar. Den ska ta fingeravtryck samt göra hälsotest, säkerhetstest och identifiera personen.

Där ska alltså invandrarna sållas ut. Följs detta kommer de som inte välkomnas alltså få det svårt att ta sig längre in i EU.

Under rubriken "Obligatorisk Solidaritetsmekanism" står det hur asylsökare ska fördelas mellan EU-länderna. Varje land får en kvot baserad på folkmängd och BNP.

Men enligt Ekot behöver inte solidaritet betyda "människor som kommer in i landet". Det är ju något som Ungern och Polen vägrat göra.

Invandringsvägrare kan i stället bidra med återvändande av invandrare eller bedriva diplomati med hemländerna, enligt det liggande förslaget.

Men enligt Europortalen kommer EU-landet ändå inte komma undan. De invandrare som inte kan avvisas efter diplomati, om hemlandet till exempel vägrar ta tillbaka dem, "måste EU-landet ta emot", skriver nättidningen.

Länderna Ungern och Polen lär alltså fortsätta protestera.

Ylva Johansson har både en pessimistisk och optimistisk inställning till sina egna förslag. Hon tror nämligen att alla 27 medlemsstater kommer bli missnöjda med dem. Men hon ser hellre 27 missnöjda länder som sedan förhandlar, än något annat, säger hon.


"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0