Maria Brander.

Patriarkatet får skulden för att män vann i Melodifestivalen

Publicerad 7 februari 2021 kl 17.03

Kulturnyheter. Feminister rasar nu mot att män gick vidare till final i Melodifestivalens första deltävling – trots den traditionella kvinnodominansen bland tittarna.

Gilla artikeln på Facebook

Danny Saucedo och Arvingarna blev vinnarna i den första deltävlingen av Melodifestivalen på lördagen.

SVT hade inför årets tävling planerat att minska antalet manliga artister genom att kvotera in kvinnliga upphovspersoner. Den statliga tv-jätten backade dock till slut från det planerade könskravet.

Lördagskvällens resultat är ett bevis på att SVT har misslyckats i sin feministiska ansats, enligt Expressens Maria Brander.

"Regeln skrotades, och i första deltävlingen åkte exakt alla kvinnliga artister ut", skriver hon konstaterar att SVT omöjligt kan "se detta som annat än ett misslyckande".

Enligt Maria Brander handlar det hela om "strukturer".

"Jag kan faktiskt inte helt förstå varför inte en enda kvinna gick vidare. Var det slumpen? Men slumpen är en dålig förklaring när det handlar om strukturer och mönster som återkommer gång på gång i den här ännu så mansdominerade tävlingen", skriver hon.

Brander har dock en teori som går ut på att vi i tider av kris dras "till etablerade auktoriteter, som tenderar att vara män".


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Kulturnyheter

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus

Feministisk vd lämnar Filminstitutet. Anna Serner drev på för kraftig könskvotering i svensk film.0