Maria Brander.

Patriarkatet får skulden för att män vann i Melodifestivalen

Publicerad 7 februari 2021 kl 17.03

Kulturnyheter. Feminister rasar nu mot att män gick vidare till final i Melodifestivalens första deltävling – trots den traditionella kvinnodominansen bland tittarna.

Gilla artikeln på Facebook

Danny Saucedo och Arvingarna blev vinnarna i den första deltävlingen av Melodifestivalen på lördagen.

SVT hade inför årets tävling planerat att minska antalet manliga artister genom att kvotera in kvinnliga upphovspersoner. Den statliga tv-jätten backade dock till slut från det planerade könskravet.

Lördagskvällens resultat är ett bevis på att SVT har misslyckats i sin feministiska ansats, enligt Expressens Maria Brander.

"Regeln skrotades, och i första deltävlingen åkte exakt alla kvinnliga artister ut", skriver hon konstaterar att SVT omöjligt kan "se detta som annat än ett misslyckande".

Enligt Maria Brander handlar det hela om "strukturer".

"Jag kan faktiskt inte helt förstå varför inte en enda kvinna gick vidare. Var det slumpen? Men slumpen är en dålig förklaring när det handlar om strukturer och mönster som återkommer gång på gång i den här ännu så mansdominerade tävlingen", skriver hon.

Brander har dock en teori som går ut på att vi i tider av kris dras "till etablerade auktoriteter, som tenderar att vara män".


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Terrormisstänkte mannen kom till Sverige 2018

"Pratade väldigt dålig svenska." Mannens lägenhet i Vetlanda söktes igenom av polis.0 

Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0