Covid-19 i Sverige
Björn Olsen är överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Professorns nya varning: "Har blivit värre än vad jag trodde"

Publicerad 10 mars 2020 kl 23.07

Inrikes. Björn Olsen, infektionsprofessor på Uppsala universitet och som tidigare varnat för en stor allmän spridning av coronaviruset, säger nu i TV4 Nyheterna att spridningen blivit ännu värre än vad han först trodde.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i början av mars som Björn Olsen i Expressen sade att "värsta scenariot", med mellan 60-80 procent av världens befolkning smittade av corona, är det mest troliga scenariot.

Men nu har det blivit ännu "värre" än vad han trodde.

– Det är den extremt explosiva situationen vi har i Europa där flera länder ansluter sig till de utan kontroll. Sannolikt kommer även USA ansluta sig till länder utan kontroll, säger han i TV4 Nyheterna.

Enligt Olsen är det "ingen" i Sverige som har kontroll över läget längre, särskilt inte om det kommer nya så kallade smittkedjor. Det börjar även fallera när det gäller provtagnings- och skyddsutrustning, som saknas i Sverige, förklarar Olsen.

Vidare säger han att verkligheten ser annorlunda ut än vad svenska myndigheter försöker påskina.

Han hävdar att Sverige just nu kan vara i samma läge som Italien var för två veckor sedan, med vilket han menar att det finns en pågående smittspridning som inte syns men som sedan exploderar inom vården, på äldreboenden och andra platser, varpå dödsfallen stiger.

– Det går väldigt fort, och då kommer sjukvården belastas extremt, säger han i TV4.

Olsen påpekar att det kommer vara "fatalt" om många blir sjukskrivna inom vården och därför måste karensdagen avskaffas för anställda.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0