Raskrav införs för att få Oscar för bästa film

Publicerad 9 september 2020 kl 18.03

Kulturnyheter. För att vinna det finaste priset på Oscarsgalan måste en film från och med år 2024 uppfylla vissa "mångfaldskrav", rapporterar Sky News. Det kan därför bli nödvändigt att kvotera in icke-vita, homosexuella, kvinnor och liknande i filmen.

Gilla artikeln på Facebook

Fyra olika mångfaldskriterier kommer att införas, och för att belönas med en Oscar för bästa film måste en filmproduktion uppfylla minst två.

Den första delen av kriterierna handlar om skådespelarna – och där är kravet att en huvudroll eller en viktig biroll ska spelas av någon från en "underrepresenterad etnisk minoritetsgrupp".

Ett annat sätt att uppfylla kravet är dock att minst 30 procent av de mindre rollerna ska spelas av kvinnor, etniska minoriteter, "hbtq-personer" eller personer med funktionsnedsättningar. En tredje möjlighet är att låta handlingen kretsa kring sådana personer, enligt Aftonbladet.

Att många vita människor belönas med Oscarsstatuetter har tidigare kritiserats i kampanjen #Oscarssowhite, som satt press på Amerikanska filmakademien att införa raskrav.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Kulturnyheter

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0