Arkivbild.

Razzior i Tyskland – nationalister planerade väpnad revolution

Publicerad 14 februari 2020 kl 19.38

Utrikes. Tysk polis har slagit till mot vad myndigheten kallar högerextrema terrorister. Gruppens mål var att störta statsmakten. Bland de gripna ska det finnas en polis.

Gilla artikeln på Facebook

Tolv personer i sex olika förbundsländer har gripits i samband med stora razzior i Tyskland på fredagen utförde av den tyska antiterrorpolisen Spezialeinsatzkommandos, SEK.

De arresterade anklagas för att ha grundat en högerextrem terroristorganisation och deltagit i den som medlemmar. Gruppen planerade att "skaka om och slutligen övervinna stats- och samhällsordningen" i Tyskland, skriver åklagarna i ett pressmeddelande.

En av de gripna är en polis som tidigare stängts av på grund av högerextrema kopplingar, säger en källa till AFP.

De fyra huvudmännen misstänks för planer på "odefinierade attacker på politiker, asylsökare och människor av muslimsk tro... och att åstadkomma förhållanden som liknar inbördeskrig", säger åklagarna.

Gruppen bildades i september 2019 och träffades på möten arrangerade av två av huvudmännen namngivna Werner S. and Tony E.

Ytterligare åtta misstänkta ska ha stöttat sammanslutningen ekonomiskt, försett den med vapen eller varit beredda att medverka i väpnade attacker i framtiden.

Alla tolv är tyska medborgare och har kommunicerat med varandra via appar. I dag eller imorgon kommer de arresterade att ställas inför domstol som ska bestämma vidare hantering av de misstänkta.

Enligt TV4 Nyheterna var planerna i ett väldigt tidigt skede utan bestämda konkreta mål för attackerna. Tv-kanalen hävdar att den tyska säkerhetspolisen just nu ser högerextrema grupper som det största hotet mot landet, inte annan terrorism. Att polisen i ett så tidigt skede valde att sänka den senaste gruppen, tyder också på det, sägs det.

Samtidigt anses de nationalistiska organisationerna i Tyskland ha blivit betydligt mer radikala på senare år. De ska också ha infiltrerat både polis och militär i landet. TV4:s utsände säger att de gripna är misstänkta för "förberedelse till terrorattack". Men åklagarmyndigheten måste inom 48 timmar lägga fram övertygande bevisning för att de misstänkta ska vara fortsatt frihetsberövade.


Video: Vrålar om Allah. Kvinnorna fick gå för sig under muslimernas maffiga maktdemonstration på Malmös gator.0 Plus

Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Lamotte hade skottsäker väst i SVT: "Den hotbilden jag lever med"

Journalisten fick skulden för gängens våld "Jag lägger skulden på båda", sade en invandrare i det skattefinansierade programmet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0