Arkivbild.

Razzior i Tyskland – nationalister planerade väpnad revolution

Publicerad 14 februari 2020 kl 19.38

Utrikes. Tysk polis har slagit till mot vad myndigheten kallar högerextrema terrorister. Gruppens mål var att störta statsmakten. Bland de gripna ska det finnas en polis.

Gilla artikeln på Facebook

Tolv personer i sex olika förbundsländer har gripits i samband med stora razzior i Tyskland på fredagen utförde av den tyska antiterrorpolisen Spezialeinsatzkommandos, SEK.

De arresterade anklagas för att ha grundat en högerextrem terroristorganisation och deltagit i den som medlemmar. Gruppen planerade att "skaka om och slutligen övervinna stats- och samhällsordningen" i Tyskland, skriver åklagarna i ett pressmeddelande.

En av de gripna är en polis som tidigare stängts av på grund av högerextrema kopplingar, säger en källa till AFP.

De fyra huvudmännen misstänks för planer på "odefinierade attacker på politiker, asylsökare och människor av muslimsk tro... och att åstadkomma förhållanden som liknar inbördeskrig", säger åklagarna.

Gruppen bildades i september 2019 och träffades på möten arrangerade av två av huvudmännen namngivna Werner S. and Tony E.

Ytterligare åtta misstänkta ska ha stöttat sammanslutningen ekonomiskt, försett den med vapen eller varit beredda att medverka i väpnade attacker i framtiden.

Alla tolv är tyska medborgare och har kommunicerat med varandra via appar. I dag eller imorgon kommer de arresterade att ställas inför domstol som ska bestämma vidare hantering av de misstänkta.

Enligt TV4 Nyheterna var planerna i ett väldigt tidigt skede utan bestämda konkreta mål för attackerna. Tv-kanalen hävdar att den tyska säkerhetspolisen just nu ser högerextrema grupper som det största hotet mot landet, inte annan terrorism. Att polisen i ett så tidigt skede valde att sänka den senaste gruppen, tyder också på det, sägs det.

Samtidigt anses de nationalistiska organisationerna i Tyskland ha blivit betydligt mer radikala på senare år. De ska också ha infiltrerat både polis och militär i landet. TV4:s utsände säger att de gripna är misstänkta för "förberedelse till terrorattack". Men åklagarmyndigheten måste inom 48 timmar lägga fram övertygande bevisning för att de misstänkta ska vara fortsatt frihetsberövade.


Nyheter från förstasidan

Polisen släpper bild på Malmörånare

Polisen släpper bild. Mannen söks för ett fräckt rån som inträffade den 2 april 2021 utanför Centralstationen i Malmö.0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Toppglobalist kräver totalstopp för invandring

EU-höjdaren Michel Barnier ångrar sig.. Förordar nu en "paus på fem år" för all asylinvandring, på grund av problemen med kriminalitet hos invandrarna.0 

Vetenskap

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus