Arkivbild.

Razzior i Tyskland – nationalister planerade väpnad revolution

Publicerad 14 februari 2020 kl 19.38

Utrikes. Tysk polis har slagit till mot vad myndigheten kallar högerextrema terrorister. Gruppens mål var att störta statsmakten. Bland de gripna ska det finnas en polis.

Gilla artikeln på Facebook

Tolv personer i sex olika förbundsländer har gripits i samband med stora razzior i Tyskland på fredagen utförde av den tyska antiterrorpolisen Spezialeinsatzkommandos, SEK.

De arresterade anklagas för att ha grundat en högerextrem terroristorganisation och deltagit i den som medlemmar. Gruppen planerade att "skaka om och slutligen övervinna stats- och samhällsordningen" i Tyskland, skriver åklagarna i ett pressmeddelande.

En av de gripna är en polis som tidigare stängts av på grund av högerextrema kopplingar, säger en källa till AFP.

De fyra huvudmännen misstänks för planer på "odefinierade attacker på politiker, asylsökare och människor av muslimsk tro... och att åstadkomma förhållanden som liknar inbördeskrig", säger åklagarna.

Gruppen bildades i september 2019 och träffades på möten arrangerade av två av huvudmännen namngivna Werner S. and Tony E.

Ytterligare åtta misstänkta ska ha stöttat sammanslutningen ekonomiskt, försett den med vapen eller varit beredda att medverka i väpnade attacker i framtiden.

Alla tolv är tyska medborgare och har kommunicerat med varandra via appar. I dag eller imorgon kommer de arresterade att ställas inför domstol som ska bestämma vidare hantering av de misstänkta.

Enligt TV4 Nyheterna var planerna i ett väldigt tidigt skede utan bestämda konkreta mål för attackerna. Tv-kanalen hävdar att den tyska säkerhetspolisen just nu ser högerextrema grupper som det största hotet mot landet, inte annan terrorism. Att polisen i ett så tidigt skede valde att sänka den senaste gruppen, tyder också på det, sägs det.

Samtidigt anses de nationalistiska organisationerna i Tyskland ha blivit betydligt mer radikala på senare år. De ska också ha infiltrerat både polis och militär i landet. TV4:s utsände säger att de gripna är misstänkta för "förberedelse till terrorattack". Men åklagarmyndigheten måste inom 48 timmar lägga fram övertygande bevisning för att de misstänkta ska vara fortsatt frihetsberövade.


Kolumn. Klas Blom om en utveckling som kan ge banker och statsmakt oinskränkt kontroll över medborgarna.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Bernie Sanders ger upp

Lämnar presidentvalkampanjen. I praktiken klart att Joe Biden får utmana Trump.0 

Ekonominyheter

Bunkring av torrvaror och djupfryst. Totalt steg försäljningen med 11 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Utrikes

Högsta dagsnoteringen hittills. Avser endast personer som dött på sjukhus.0 

Tredje ADF-topp fick sin bil nedbränd

Våg av dåd mot tyska invandringskritiker.. "Man börjar nästan vänja sig vid vänsterns våldsorgier."0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur