Rekord i julhandeln – trots corona

Publicerad 13 december 2020 kl 20.33

Ekonomi. Julen påstås vara inställd på grund av pandemin. Men svenskarna planerar att spendera rekordmycket på julklappar och övrigt som hör firandet till, visar Nordeas julundersökning.

Gilla artikeln på Facebook

Hushållens julbudget skjuter i höjden efter en dipp ifjol. Det vi planerar att lägga på julklappar och övriga julinköp, som mat och pynt, ligger på den högsta nivån på elva år. Det visar en undersökning från Kantar Sifo på uppdrag av Nordea.

Hushållen planerar att spendera i snitt 4.300 kronor på julklappar jämfört med 3.300 kronor ifjol. Även julens övriga utgifter stiger till i snitt 2.600 kronor, vilket är en ökning med 500 kronor från 2019. Mest lägger vi i Stockholm och Västsverige – 8.500 kronor totalt jämfört med snittet i landet på 6.900 kronor.

– Trots restriktionerna ökar årets julbudget kraftigt. Många vill nog kompensera för alla inställda planer under året. Kanske har vi också mer pengar över - inställda resor och hemarbete kan ha gett mer klirr i kassan, säger Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson i ett utskick.

Coronapandemin påverkar årets julfirande på flera sätt. Nära sju av tio uppger att de inte kommer kunna vara med släkt och vänner i lika hög grad, och 35 procent att det är svårt att planera. Drygt tre av tio kommer resa mindre. Fler unga, 18-29 år, uppger oro inför julfirandet.

Majoriteten har inte svårare att bekosta julens inköp på grund av coronapandemin, men en femtedel uppger att det har blivit något eller mycket svårare att bekosta årets julinköp. Unga, 18–29-åringar, är den åldersgrupp som i högst grad uppger att de inte alls har råd med julinköpen i år. Det finns också regionala skillnader. Boende i Malmö och Stockholm uppger i högre grad att de har svårare att bekosta årets julinköp.

– Många unga har osäkra anställningar och har inte heller haft möjlighet att bygga en buffert. Vi har också sett under pandemin att storstäderna har påverkats då tjänstesektorn har drabbats hårt, säger Ingela Gabrielsson.

En fjärdedel uppger att de har ändrat sitt köpbeteende av hållbarhetsskäl, framför allt genom att köpa färre julklappar och äta ekologiskt eller närodlat. Fler nätshoppar också mer.

– Att handla på nätet är en växande trend som har fått extra fart inför denna jul. Det drivs också av att vi då inte behöver trängas i butikerna, säger Ingela Gabrielsson.


Great Reset

"Great Reset", "Build Back Better"... Globala eliten påstås förbereda radikal dystopisk "ny världsordning" med Trump röjd ur vägen.0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Mer från Ekonomi

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Facebook och Twitter förlorar miljarder

Marknaden orolig för hur plattformarna kommer klara sig.. Donald Trumps 89 miljoner följare stod för 40 procent av trafiken på Twitter.0 

Vetenskap

Förbluffande upptäckten: Mytomspunna rymdsignalen skapades 1.800 ljusår bort. Platsen för den största rymdgåtan lokaliserad.0 Plus

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0