Rekordmånga vill ha skuldsanering

Publicerad 16 september 2021 kl 06.12

Ekonomi. Intresset för skuldsanering har ökat kraftigt de senaste åren och under årets första sex månader noterades en ny rekordnivå. Den höga andelen skuldsatta unga oroar Kronofogden.

Gilla artikeln på Facebook

– Vi har aldrig tidigare tagit emot så många ansökningar, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, i ett utskick.

Fram till den sista juni ansökte cirka 15.500 personer, en ökning med drygt 200 personer jämfört med samma period förra året, vilket återigen är ett nytt rekord. Men i takt med att fler har fått upp ögonen för skuldsanering har andelen beviljade ansökningar minskat.

– Vissa som ansöker är inte tillräckligt väl förberedda. Du behöver både ha koll på dina inkomster, utgifter och skulder. Du behöver också kunna visa att du gjort ansträngningar för att förbättra din situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna eller kommit till rätta med ett spelmissbruk, säger Per-Olof Lindh och fortsätter:

Antalet unga, 18–30 år, som ansökte om skuldsanering ökade dramatiskt 2020. I år har söktrycket avtagit något. Men trots minskningen ligger antalet ansökningar fortfarande på en historiskt hög nivå, och Per-Olof Lindh oroar sig över utvecklingen.

– Jag har jobbat på Kronofogden i nästan 30 år och det här har jag inte sett tidigare. Det är allvarligt att vi ser att så många unga har stora ekonomiska problem, säger han.

– Aldrig tidigare har det varit så snabbt och enkelt att låna pengar. Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder, och att handla och spela på nätet. Det är mycket lättare att dra på sig skulder i dag jämfört med när jag var ung.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Ekonomi

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

"Krisande" storbolag gjorde vinst på bidragspengarna

Volvo och Scania behåller bidragsmiljarderna.. Volvos ordförande Carl-Henrik Svanberg förklarar att han gör det på grund av lojalitet med makthavarna.0 

Norge och Frankrike ger riktat bidrag till elprisernas offer

Engångscheckar betalas ut.. Ska hjälpa de värst drabbade att klara prischocken.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0