Ryssar råkade välta rymdstationen

Publicerad 30 juli 2021 kl 19.54

Vetenskap. Den internationella rymdstationen ISS hamnade under gårdagen på sidan och tappade radiokontakt med jorden efter att en ny rysk rymdmodul dockat med stationen. Det rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Dockningen av rymdlaboratoriet Nauka, ryska för "Vetenskapen", gick till en början som planerat. Men tre timmar efter att modulen dockat med rymdstationen startades oväntat modulens raketmotorer, som normalt används för att koppla loss den från stationen igen.

Eftersom modulen satt fast i ISS började hela rymdstationen kränga, och den ryska servicemodulen Zvezdas raketmotorer startades för att försöka stabilisera stationen. Därefter pågick ett tag en dragkamp mellan de två ryska modulerna.

Resultatet blev att hela rymdstationen hamnade på sidan, som mest 45 grader snett mot hur dess normala omloppsbana runt jorden ser ut, vilket i sin tur ledde till att ISS periodvis tappade radiokontakt med jorden.

Under 45 minuter hade astronauterna inte kontroll på ISS. Efter att Naukas raketmotorer stängts av lyckades man dock återta kontrollen över rymdstationen. Den ryska rymdmyndigheten Roscosmos skriver i ett pressmeddelande att incidenten orsakades av ett mjukvarufel.

Just nu befinner sig två ryska kosmonauter samt tre astronauter från USA, en från Frankrike och en från Japan ombord på ISS. Nasa uppger att den ryska vådafärden med ISS aldrig utgjorde någon fara för de sju rymdresenärerna ombord.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg

EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.. Men nu visar det sig att nordisk berggrund är full av kobolt, litium och sällsynta jordartsmetaller.0 

Möjlig genetisk koppling mellan adhd och demens

Nya KI-studien.. Diagnosticeringen av adhd ökar kraftigt.0 

Vetenskap

Invandrare har 13,4 punkter lägre IQ än svenskar. Så snabbt sjunker Sveriges intelligens när vi byts ut.0 

Genombrott i jakten på jordliknande planeter med liv. Forskare har för första gången lyckats studera en exoplanets atmosfär.0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0