Soros och politiken
George Soros.

Ryssland sparkar ut Soros

Publicerad 30 november 2015 kl 13.17

Utrikes. Den internationelle finansmiljardären George Soros politiska organisation Open Society Institute, OSI, har nu officiellt förklarats icke önskvärd i Ryssland, rapporterar Sputnik.

Gilla artikeln på Facebook

Den filantropiska organisationen ägnar sig framför allt åt att introducera kulturmarxistiska frågor som mångkultur, HBT och feminism i Ryssland och Östeuropa. Men nu har Rysslands riksåklagarmyndighet förklarat OSI icke önskvärd.

Beslutet fattades efter att den ryska duman gav riksåklagaren Jurij Tjajka i uppdrag att granska organisationer som tagits upp på den så kallade "patriotiska stopplistan". Under granskningen framkom att organisationernas verksamhet "undergräver Rysslands författning, försvarskapacitet eller säkerhet", skriver Sputnik.

Det var i början av juli som överhuset på utrikesutskottets initiativ upprättade en lista över icke önskvärda politiska organisationer. Listan består av 12 organisationer, däribland OSI samt USA-finansierade National Endowment for Democracy, NED, och International Republican Institute, IRI.

OSI bannlystes så tidigt som 1997 i Vitryssland. Grundaren, finansspekulanten och filantropen George Soros, har enligt Sputnik vid upprepade tillfällen anklagats för att ha bistått vid statskupper i olika länder, bland annat i "Rosenrevolutionen" i Georgien år 2003. Efter kuppen installerades Michail Saakasjvili, som numera är efterlyst i sitt hemland för bland annat korruption och förskingring. Saakasjvili utnämndes till guvernör i Ukraina efter statskuppen i det landet.

Soros förnekar inte ens själv att hans pengar bidrog till den så kallade Orangea revolutionen i Ukraina år 2004 och statskuppen i Ukraina år 2014, skriver Sputnik.


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Självkörande bussar i Linköping

Förarlösa bussar lämnar campus. Nu har de för första gången börjat testas i ett bostadsområde.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0