Gräddfil till bostäderna

S-debattör: Regeringen kan ta svenskars hem och ge till invandrare

Publicerad 27 september 2015 kl 17.20

Politik. Den rödgröna regeringen kan komma att införa undantagslagar och ta svenska folkets bostäder i beslag för att ge dem till de asylsökare som väller in i landet, det tror den socialdemokratiske debattören Johan Westerholm.

Gilla artikeln på Facebook

I ett debattinlägg som publicerades på ledarsidorna.se igår dammar Westerholm av en gammal regeringsutredning från 1993 kallad "Massflykt till Sverige". I den omnämns bland annat möjligheten att ge regeringen befogenheter att i ett nödläge, när väldigt många invandrare kommer till Sverige på kort tid, beslagta svenskarnas bostäder.

Utredningen då fokuserade på en befarad flykt av hundratusentals ekonomiska migranter från det sammanfallande forna Sovjet­unionen – en massinvandring som aldrig blev av.

Året därpå skrevs dock Förfogandelagen, en krigslag som reglerar de omständigheter under vilka regeringen har rätt att med tvång beslagta egendom, om från lydelsen "krig eller av krigsfara vari riket har befunnit sig" till att istället lyda "krig utanför Sveriges gränser eller av att Sverige har varit i krig eller krigsfara".

Westerholm konstaterar att situationen på sikt är ohållbar med tanke på hur många invandrare som just nu väller in i landet.

"Med 1 000 nyanlända asylsökande per dag så är det inte rimligt att anta att antalet tillgängliga tak över huvudet kan räcka till mycket länge till", skriver han.

Därefter konstaterar han att regeringen antingen kommer tvingas bygga stora flyktingläger eller införa undantagslagar där hus, sommarstugor och andra fastigheter som privatpersoner äger tvångsrekvireras.

"Vi har inte sett slutet på detta. Det kommer komma mer, denna 'Folkvandringens tidevarv' och jag sitter med viss nyfikenhet och väntar på hur regeringens nästa steg", avslutar socialdemokraten sin artikel.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Förmänniskor på Kreta för sex miljoner år sedan. Fotspåren 2,5 miljoner år äldre än liknande fynd i Afrika.0 

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Kultur

Abba släpper "ny" låt från 1978. Började spelas in för över 40 år sedan.0 

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0