Gräddfil till bostäderna

S-debattör: Regeringen kan ta svenskars hem och ge till invandrare

Publicerad 27 september 2015 kl 17.20

Politik. Den rödgröna regeringen kan komma att införa undantagslagar och ta svenska folkets bostäder i beslag för att ge dem till de asylsökare som väller in i landet, det tror den socialdemokratiske debattören Johan Westerholm.

Gilla artikeln på Facebook

I ett debattinlägg som publicerades på ledarsidorna.se igår dammar Westerholm av en gammal regeringsutredning från 1993 kallad "Massflykt till Sverige". I den omnämns bland annat möjligheten att ge regeringen befogenheter att i ett nödläge, när väldigt många invandrare kommer till Sverige på kort tid, beslagta svenskarnas bostäder.

Utredningen då fokuserade på en befarad flykt av hundratusentals ekonomiska migranter från det sammanfallande forna Sovjet­unionen – en massinvandring som aldrig blev av.

Året därpå skrevs dock Förfogandelagen, en krigslag som reglerar de omständigheter under vilka regeringen har rätt att med tvång beslagta egendom, om från lydelsen "krig eller av krigsfara vari riket har befunnit sig" till att istället lyda "krig utanför Sveriges gränser eller av att Sverige har varit i krig eller krigsfara".

Westerholm konstaterar att situationen på sikt är ohållbar med tanke på hur många invandrare som just nu väller in i landet.

"Med 1 000 nyanlända asylsökande per dag så är det inte rimligt att anta att antalet tillgängliga tak över huvudet kan räcka till mycket länge till", skriver han.

Därefter konstaterar han att regeringen antingen kommer tvingas bygga stora flyktingläger eller införa undantagslagar där hus, sommarstugor och andra fastigheter som privatpersoner äger tvångsrekvireras.

"Vi har inte sett slutet på detta. Det kommer komma mer, denna 'Folkvandringens tidevarv' och jag sitter med viss nyfikenhet och väntar på hur regeringens nästa steg", avslutar socialdemokraten sin artikel.


Nyheter från förstasidan

Danmark påskyndar lagförslag: IS-terrorister fråntas medborgarskap

Agerar omedelbart på grund av Turkiets intåg i Syrien. "Det finns en risk att de kurdkontrollerade IS-lägren i gränsområdet kollapsar."0 

Ekonominyheter

Här har bostadspriserna mer än fördubblats – på ett par år

"Absurda" prisstegringen fortsätter.. Lista: Gatorna i Sverige där bostädernas värde ökar allra snabbast.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Tankebrott förhindras genom implicita ledtrådar i de begrepp som används.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0 

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0