Foto: xtranews.de/flickr

Sarrazin: Tysklands europolitik är botgöring för förintelsen

Publicerad 20 maj 2012 kl 19.11

Ekonomi.För ett par år sedan rörde han upp en storm med en bok om hur massinvandringen ledde till att Tyskland "avskaffade sig självt". Nu är bankmannen och socialdemokraten Thilo Sarrazin tillbaka med en ny kontroversiell bok – om euron.

Gilla artikeln på Facebook

Thilo Sarrazins nya bok Europa behöver inte euron förväntas att bli ännu en bestseller av den tidigare styrelseledamoten i tyska Bundesbank.

I boken, som släpps i sommar, beskriver Sarrazin Tysklands åtaganden i eurosamarbetet som ett slags "botgöring" för förintelsen och andra världskriget.

Han uppmanar alla medlemsstater som inte lever upp till stabilitetspaktens krav att omedelbart lämna valutasamarbetet, och menar att de senaste årens räddningsaktioner bara inskärpt bilden av att Tyskland utöver utpressning mot andra europeiska länder.

I grund och botten är euron ett hopplöst projekt, menar Sarrazin, och påpekar att kravet på att ett sådant samarbete långsiktigt skulle kunna fungera vore att alla medlemsstater "mer eller mindre" levde upp till tysk standard, enligt Focus.

Sarrazin, som redan i maj 2010 förutspådde att Grekland skulle bli ett stort problem för valutaunionen och avfärdade den grekiska regeringens sparplaner som "orealistiska", menar nu att Grekland är ett totalt "hopplöst fall".

Han hävdar vidare att de tyska vänsterpartiernas beredvillighet att lösa krisen genom att införa så kallade euroobligationer är ett uttryck för den "tyska reflexen" att "botgöringen" för förintelsen och andra världskriget är fullföljd först när "alla våra angelägenheter, inklusive våra pengar, överlämnats i europeiska händer".


Nyheter från förstasidan

"Fräscht" – V-toppens hån mot polis som hedrar mördade Adriana

Ali Esbati får hård kritik för nytt utspel. Budskapet "Little girls lives matter" får invandrarpolitikern att se rött.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.