" /> " /> " />

Sexistiska hot under SSU:s "nätfight"

Publicerad 27 november 2012 kl 07.22

Inrikes.I söndags samlades en grupp politiska aktivister från Socialdemokraternas Ungdomsförbund SSU i partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm. Under parollen "Nätfight – låt inte fördomar härja fritt på nätet" ville man enligt egen utsago bemöta främlingsfientliga, rasistiska och fördomsfulla inlägg på Internet.

Gilla artikeln på Facebook

Bland det 20-talet deltagarna fanns, bland andra, SSU-ordföranden Gabriel Wikström och Grön ungdoms språkrör Rebecka Carlsson.

– Självklart räcker det inte att vi bemöter fördomar på nätet under en dag. Vi hoppas dock att vår kampanj blir ett startskott för alla som deltar att mer aktivt och löpande bemöta de främlingsfientliga krafterna på nätet, sa Gabriel Wikström i ett uttalande inför kampanjen.

Men när nätfighten tjuvstartade dagen innan med att en av SSU:s Internetdebattörer upplyste och förberedde för kampanjen på Flashback, så spårade det ur ordentligt.

– Om du inte håller käften kommer jag sparka in fittan så långt i dig så du får knulla med bakhuvudet, hotade en av SSU:s debattörer en meningsmotståndare. Ett sexistiskt hot som Flashback, ett diskussionsforum som normalt har högt i tak för vad som får yttras på forumet, tog allvarligt på. SSU-debattören stängdes omedelbart av från Flashback och kunde sedan inte delta i den riktiga "nätfighten" dagen efter. SSU-debattören hade strax innan avstängningen varnats efter att ha kallat en annan meningsmotståndare för "nazist-slyna".

En andra SSU-medlem stängdes senare under kampanjen av från Flashback efter att ha försökt registrera flera olika användarnamn i syfte att ge sken av att SSU-debattörerna var fler än de i själva verket var, något som är förbjudet enligt forumets regelverk.

– Japp, helt sjukt av Flashback att låsa oss ut just detta datum. Säger ju allt om Flashback-folket, skrev signaturen SSULinda i en kommentar på den politiska bloggen Avpixlat, utan att nämna de sexistiska hot och andra regelbrott som låg till grund för avstängningarna.

Fria Tider har sökt SSU för att få svar på vem inom SSU som skrev hoten och hur förbundet ser på att deras medlemmar uttrycker sig på detta sätt i samband med deras politiska kampanjer på Internet.

Förtydligande:
Fria Tider har varit i kontakt med både Flashback och SSU innan vi publicerade denna artikel. Vi har inte själva deltagit i eller läst debatten utan har fått kopior på vad som skrivits, texter som då tagits bort från Flashbacks forum pga dess hotfulla karaktär. Den SSU-debattör som fällde de aktuella kommentarerna fick inledningsvis stöd i SSU:s officiella Twitterflöde fram till dess att debatten spårade ur med sexistiska hot.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0