Asylkraschen
Lena Micko är ordförande för SKL.

SKL: Asylkrasch väntar Sveriges kommuner

Publicerad 10 maj 2017 kl 22.38
Av Mattias Albinsson

Skatt. Ekonomisk kris drabbar Sveriges kommuner när de får ta över ansvaret för att försörja de hundratusentals invandrare från tredje världen som regeringen släppt in i Sverige senaste åren. Det konstaterar Sveriges kommuner och landsting (SKL) i en rapport som släpptes under onsdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Hundratals nya skolor, gruppbostäder och idrotts­anläggningar behöver byggas samt kollektivtrafik och annan kommunal service rustas upp då invandringen och allt fler äldre människor gör att befolkningen ökar kraftigt.

Samtidigt fasar staten successivt ut de mångmiljard­bidrag som idag betalas ut till kommunerna för att de ska försörja invandrarna. Totalt kommer 40 miljarder kronor saknas i kommunernas budgetar fram till 2020, om inget drastiskt görs, konstaterar SKL.

– Den demografiska utvecklingen, med fler barn och äldre, innebär att behovet av kommunsektorns verksamheter förväntas öka betydligt snabbare än vad skatteunderlaget gör, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

"Kostnaderna har ökat unikt mycket under de senaste två åren, främst 2016, beroende på flykting­situationen", skriver SKL i rapporten men konstaterar att det inte märkts så mycket i kommunernas budgetar tidigare på grund av statens "flyktingmiljarder".

– Intäkterna har tillfälligt ökat kraftigt, men det har också kostnaderna. Framöver måste vi ta till en rad olika lösningar för att kommuner, landsting och regioner ska kunna klara välfärdsuppdragen, säger SKL:s ordförande Lena Micko.

Trots krisen är arbetslösheten bland inrikes födda mycket låg, fyra procent, och enligt SKL kan den knappast sjunka lägre utan att ekonomin överhettas. Ändå går ekonomin inte ihop. Förklaringen kan dels sökas i den stora arbets­lösheten bland invandrarna, men även i att det främst är i den tärande offentlig­finansierade sektorn som jobben skapas, inte den privata välstånds­skapande sektorn.

"Under året är svensk ekonomi fortsatt stark med växande sysselsättning och skatteunderlag. Den största bristen på arbetskraft finns just i offentlig sektor - inte i näringslivet, som annars är det normala", skriver SKL i sitt pressmeddelande.

För att klara asylkrisen väntar nu såväl skattehöjningar som besparingar ute i kommunerna. "De demografiska behoven trycker däremot på och sannolikt väntar såväl skattehöjningar som tuffa prioriteringar", konstaterar SKL krasst. Den kommunala skatte­chocken kan eventuellt komma att mildras något om staten skjuter till pengar.

Som grädde på moset väntas dessutom den svenska konjunkturen vända nedåt nästa år för att därefter förvärras. När arbetslös­heten stiger igen blir skatte­underlaget ännu sämre och den ekonomiska situationen försämras.

Rapporten bygger på enkätsvar från 233 av Sveriges 290 kommuner.

Så mycket behöver kommunerna bygga de kommande fyra åren:

InvesteringAntal
Förskolor600
Grund- och gymnasieskolor350
Gruppbostäder och äldreboenden350
Idrottsanläggningar150

Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Nya skandalvideon. Invandrare på stan talar ut om sina drömmar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swedbank döms igen: Kände till penningtvätt

Visste om problemen – men mörkade dem.. Nu beslutar Stockholmsbörsens disciplinnämnd att banken ska betala ytterligare 47 miljoner kronor i straffavgifter .0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.