Kristerssons könsbytarlag

Stort internt motstånd mot Kristerssons lag om könsbyte

Publicerad 21 mars 2024 kl 15.29

Inrikes. Ulf Kristersson har personligen drivit på för att få igenom en ny HBTQ-lag som ska göra det enklare att "byta kön". Men i Moderaternas riksdagsgrupp motståndet mot förslaget mycket starkt.

Dela artikeln

– Ulf Kristersson klargjorde i höstas att det är väldigt viktigt för honom personligen att detta drivs igenom. Men 80 procent av riksdagsgruppen är emot, säger en M-källa till Aftonbladet.

Moderaterna och Liberalerna har tidigare misslyckats med att få Kristdemokraterna med på sin förändrade könstillhörighetslag.

Istället har de två partierna gått vidare med att få igenom förslaget i riksdagen på egen hand med hjälp av vänsterpartierna.

De planerade lagändringarna innebär bland annat att åldersgränsen för att byta juridiskt kön sänks från 18 till 16. Kravet på tillstånd från Socialstyrelsen för kirurgiska ingrepp ska också slopas.

"Ledamöter rädda att förlora sina uppdrag"
Enligt Aftonbladets källa finns inom M ett ”mycket stort motstånd” mot lagen, ”både ute i partiet i landet och i riksdagsgruppen”.

Att M trots detta driver frågan beskrivs som en konsekvens av Ulf Kristerssons personliga engagemang. Statsministern har länge visat upp en anmärkningsvärt stor entusiasm för HBTQ, något som väckt frågor av mer privat natur.

Redan i höstas ska Kristersson ha krävt att riksdagsgruppen ställer sig bakom honom i frågan.

”Ledamöter är nu rädda att förlora sina uppdrag om de trotsar partilinjen”, skriver Aftonbladet.

Strandhäll emot
Även inom Socialdemokraterna finns ett motstånd mot lagförslaget, även om det bara är KD och SD som officiellt motsätter sig det. Bland annat ska Annika Strandhäll – som i viss mån kritiserat de mest extrema formerna av transretorik ur ett feministiskt perspektiv – ha försökt få sitt parti att säga nej.

Strandhälls kritik mot förslaget har väckt kritik från partikollegor.

– Jag är besviken på att hon, på ett ganska ansvarslöst sätt, spridit felaktigheter. Även om det kan vara omedvetet, säger Daniel Castro Vencu Öhrlund (S), ledamot i riksdagens "HBTQI-nätverk", till Svenska Dagbladet.

En S-källa säger till Aftonbladet att det pågår ”stark lobbying” i frågan från HBTQ-rörelsen och RFSL. Den som uttrycker en avvikande åsikt i ”transfrågan” riskerar att utsättas för ”cancelkultur”, enligt källan.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Mer från Inrikes

Påven ber om ursäkt för kommentar om "bögerier"

Efter kritiken.. "Har aldrig haft för avsikt att förolämpa eller uttrycka sig homofobiskt."0 

De flesta kläder hamnar i soporna

Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.. Mycket liten andel av inköpen är begagnade kläder.0 

Vetenskap

AI-assistent tränas för svensk offentlig sektor. Ska göra det lättare för dem som arbetar inom vården.0 

Kultur

Machiavelli favorit i svenska fängelser. "Fursten" går varm i fängelsebiblioteken.0 

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0