Coronavaccin

Sverige: Minst 200 vaccinerade smittade ändå

Publicerad 30 mars 2021 kl 11.44

Inrikes. Omkring 200 personer i Sverige har hittills testat positivt för covid-19 – veckor efter att de fått sin andra vaccindos. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

FHM uppger att siffrorna är förväntade.

– Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, och genombrottsinfektioner sker för alla typer av vaccin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett uttalande.

Totalt har över en miljon personer i Sverige vaccinerats med en dos och omkring 430.000 personer med två doser. Omkring 6.000 personer har hittills konstaterats ha covid-19 efter sin första vaccindos. Nästan 4.000 av dem testade positivt inom de första två veckorna efter den första dosen, det vill säga innan kroppen hunnit bygga upp ett skydd.

Omkring 200 personer konstaterades ha smittats med covid-19 mer än två veckor efter den andra dosen. Detta motsvarar 0,07 procent av det totala antalet covid-19 fall sedan årsskiftet, och 0,06 procent av alla som vaccinerats med två doser.

Det är okänt hur många av de som vaccinerats och sedan testat positivt för covid-19, som har haft symtom eller behövt sjukvård. Av de insamlade uppgifterna framgår inte heller varför dessa personer provtagits för covid-19. Det kan enligt FHM antingen ha skett på grund av symtom, eller i samband med screening och smittspårning kring bekräftade fall.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Luktsinnet är vårt snabbaste varningssystem. Människor reagerar blixtsnabbt och instinktivt på negativa lukter.0 

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0