Coronavaccin

Sverige: Minst 200 vaccinerade smittade ändå

Publicerad 30 mars 2021 kl 11.44

Inrikes. Omkring 200 personer i Sverige har hittills testat positivt för covid-19 – veckor efter att de fått sin andra vaccindos. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten.

Dela artikeln

FHM uppger att siffrorna är förväntade.

– Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, och genombrottsinfektioner sker för alla typer av vaccin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett uttalande.

Totalt har över en miljon personer i Sverige vaccinerats med en dos och omkring 430.000 personer med två doser. Omkring 6.000 personer har hittills konstaterats ha covid-19 efter sin första vaccindos. Nästan 4.000 av dem testade positivt inom de första två veckorna efter den första dosen, det vill säga innan kroppen hunnit bygga upp ett skydd.

Omkring 200 personer konstaterades ha smittats med covid-19 mer än två veckor efter den andra dosen. Detta motsvarar 0,07 procent av det totala antalet covid-19 fall sedan årsskiftet, och 0,06 procent av alla som vaccinerats med två doser.

Det är okänt hur många av de som vaccinerats och sedan testat positivt för covid-19, som har haft symtom eller behövt sjukvård. Av de insamlade uppgifterna framgår inte heller varför dessa personer provtagits för covid-19. Det kan enligt FHM antingen ha skett på grund av symtom, eller i samband med screening och smittspårning kring bekräftade fall.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0