Coronavaccin

Sverige: Minst 200 vaccinerade smittade ändå

Publicerad 30 mars 2021 kl 11.44

Inrikes. Omkring 200 personer i Sverige har hittills testat positivt för covid-19 – veckor efter att de fått sin andra vaccindos. Det rapporterar Folkhälsomyndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

FHM uppger att siffrorna är förväntade.

– Inget vaccin ger ett hundraprocentigt skydd, och genombrottsinfektioner sker för alla typer av vaccin, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett uttalande.

Totalt har över en miljon personer i Sverige vaccinerats med en dos och omkring 430.000 personer med två doser. Omkring 6.000 personer har hittills konstaterats ha covid-19 efter sin första vaccindos. Nästan 4.000 av dem testade positivt inom de första två veckorna efter den första dosen, det vill säga innan kroppen hunnit bygga upp ett skydd.

Omkring 200 personer konstaterades ha smittats med covid-19 mer än två veckor efter den andra dosen. Detta motsvarar 0,07 procent av det totala antalet covid-19 fall sedan årsskiftet, och 0,06 procent av alla som vaccinerats med två doser.

Det är okänt hur många av de som vaccinerats och sedan testat positivt för covid-19, som har haft symtom eller behövt sjukvård. Av de insamlade uppgifterna framgår inte heller varför dessa personer provtagits för covid-19. Det kan enligt FHM antingen ha skett på grund av symtom, eller i samband med screening och smittspårning kring bekräftade fall.


Nyheter från förstasidan

Finsk forskare: Då blir svenskarna minoritet i sitt eget land

Hans studie visar skräckutvecklingen. "Kan stoppas, men det kommer att kräva radikala förändringar."0 

Ekonominyheter

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0