Coronakrisen i ekonomin
Kerstin Hessius, vd för tredje AP-Fonden.

"Sverige kan få 40 procents arbetslöshet"

Publicerad 20 mars 2020 kl 09.08

Inrikes. Kerstin Hessius, vd för tredje AP-Fonden och tidigare vice riksbankschef, varnar i SVT Aktuellt för en gigantisk massarbetslöshet i Sverige på upp till 40 procent.

Gilla artikeln på Facebook

Sedan Folkhälsomyndigheten totalt misslyckades med att stoppa coronaviruset från att spridas i Sverige har nu effekterna av smittan blivit allt värre.

Och de kan bli mycket värre.

Kerstin Hessius jämför nu Sverige med Tyskland på 1920-talet och USA på 1930-talet.

Det finns ingen efterfrågan längre och företagen försöker bara skära sina kostnader, säger hon i Aktuellt.

Hon varnar för en djup depression i ekonomin, vilket skulle leda till en gigantisk arbetslöshet. Fortsätter det som nu är det vad som kommer hända. Stänger man ner ekonomin kan den försvinna, förklarar hon.

– Det är massarbetslöshet, det handlar om arbetslöshet på 20 till 40 procent. Det innebär att det finns väldigt få verksamheter att gå till. Det finns en risk till och med, med alla dessa pengar som blåses ut, att vi får en hyperinflation tillsammans med att vi inte har någon efterfrågan alls. Det är det värsta som kan inträffa, säger Kerstin Hessius i torsdagens SVT Aktuellt och påpekar att läget är mycket allvarligt.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0