"SVT har inte haft en självständig utrikesanalytiker på flera decennier"

Publicerad 4 mars 2014 kl 12.20

Gilla artikeln på Facebook

Jag har tidigare skrivit om den försiktiga mediekritik som Dagens Nyheters krönikör Johan Croneman presterar, och som tidningsledningen uppenbarligen har bestämt sig för att tolerera så länge den håller sig på publikationens kultursidor.

I en krönika nu på morgonen försvarar Croneman statsminister Fredrik Reinfeldts lilla försök att tona ned den linje som Carl Bildt hållit i Ukrainafrågan. Därefter levererar DN-krönikören följande korrekta beskrivning av våra statliga mediers skildring av ämnet:

"SVT:s bevakning av händelseutvecklingen i Ukraina har i stort sett följt Carl Bildt, och EU, i spåren, det är ensidigt, entonigt och antiryskt till både form och innehåll."

Croneman konstaterar att programledarna gör sitt bästa för att lägga infantila perspektiv på olika inbjudna experters kommentarer men han angriper också det kanske största problemet i svensk media: Alla dessa intellektuella, som inte är intellektuella.

"...Eva Elmsäters 'analys' var mer än undermålig, hon hade inte en enda egen tanke eller idé, i stället bredde hon ut sig i den ena självklarheten efter den andra, det fanns absolut ingenting nytt hon tillförde. SVT har inte haft en självständig, modig utrikesanalytiker på flera decennier, de tolkar telegram och läser några tidningar och hasplar ur sig uråldriga fakta. Det är otroligt pinsamt!! Och plågsamt. Och allvarligt."

Tyvärr väljer Croneman, precis som ledarbloggen tidigare konstaterat, att inte själv presentera någon som helst analys av varför situationen ser ut som den gör. Enligt DN:s mediekritiker handlar nämligen SVT:s beteende om att man vill "förenkla, göra det 'begripligt', få 'vanligt folk' att förstå". En sorts konsumenthänsyn, med andra ord.

Sanningen är naturligtvis att Sverige sedan 1960-talet mer än något annat nordiskt land behärskas av en amerikaniserad elit, som är ointresserad av sitt eget land och sitt folks intressen men desto mer angelägen om att Washington får sin vilja igenom. Den som tvivlar på att Rosenbad i praktiken inhyser en utländsk marionettregering behöver bara läsa Edward Snowdens svenska NSA-dokument eller Wikileaks ambassadtelegram för att ändra uppfattning. När Fredrik Reinfeldt under 2012 bjöd in det USA-baserade nationalekonomiska skadedjuret George Soros till Sagerska palatset för att öppet sitta och gulla med vederbörande och diskutera "situationen i Östeuropa", så fanns det således få skäl att bli förvånad.

Den amerikanska ordningen upprätthålls inte av enskilda och uppenbara utländska ombud, såsom Carl Bildt, utan vad vi ser är en total politisk och kulturell hegemoni som omfattar samtliga ledande politiker inom samtliga riksdagspartier, inklusive Vänsterpartiet. Prova själv: Har du någonsin hört en vänsterpolitiker ifrågasätta den rådande ordningen från riksdagens talarstol? Inom media och näringsliv sitter ledande personer, exempelvis DN-ägaren Jonas Bonnier och finansmogulen Jacob Wallenberg, sedan länge med i den USA-dominerade Bilderberggruppen. En organisation som grundades av Henry Kissinger och som trots sin hemliga karaktär helt uppenbart fungerar som någon sorts global planeringskommitté där den amerikanska samhällseliten och dess underordnade eliter i USA-kontrollerade utländska stater koordinerar sitt arbete för att tillvarata Washingtons geopolitiska intressen, och därmed i förlängningen sina egna privatekonomiska sådana.

"SVT måste bredda sin bevakning, släppa in flera röster, också prata med ryssar, också analysera det massiva stöd som Putin nu kan frossa i på hemmaplan. Inte bara leka megafon till Carl Bildt, väst och EU", skriver Croneman i Dagens Nyheter.

Tyvärr ligger en sådan ordning längre bort än man kan tro.

PS. Carl Bildt säger i Agenda att "ingen" västerländsk analytiker hade kunnat tro att destabiliseringen av Ukraina skulle kunna leda till en rysk invasion. Denna video har postats på Fria Tider för två veckor sedan, men efter att ha sett den senaste veckans utveckling kan vi ju konstatera att Stephen F. Cohens domedagsprofetia redan har visat sig korrekt. Så skulle det alltså kunna se ut, om vår media bjöd in forskare med egna perspektiv istället för att låta sig styras av andra intressen. Läs gärna också vår recension av Cohens bok om utvecklingen i Ryssland och europeiska politikers attityd.


Nyheter från förstasidan

Svensk knarksektor tio gånger större än trott

Svenskt BNP större än väntat. Siffrorna för knarksektorn tros ha redovisats i underkant.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Ledarbloggens twitterfavoriter

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 

Mer från Vetenskap

Skälldes ut – för korrekta teorier. Idag bekräftar DNA-tekniken att "pseudovetenskapen" i Uppsala inte var någon pseudovetenskap.0 

Senaste huvudledare

Låt Polen göra upp med kommunismen

Bort med tassarna, Bryssel!. Efter 27 års frossande är det hög tid att krascha festen för diktaturens dignitärer.0 

Mer från Insändare

"Miljöpartiet: De farliga"

Insändare.. Vad ska egentligen till för att utesluta MP från maktens köttgrytor?0 

Är ansvar ett konservativt begrepp?

Fler borde bära konsekvenser av sitt agerande.. Vi är mer än bara offer för "omständigheter", "utanförskap" och "utsatthet", enligt skribenten.0 

"Marjasin var ingen fifflare"

Avslöjade stora brister i Palmeutredningen.. Sen började tidningarna jaga Sigvard Marjasin, skriver insändarskribenten.0 

"Det pillande folket i Sverige"

Insändare.. Raija om Tegnell och munskydden.0 

"Fel av omvärlden låsa in svenskar i Sverige"

Nya dödssiffrorna visar hur bra vi är.. Äntligen står det klart hur fel Tegnell-kritikerna hade redan från början.0 

Så bluffar Bonnier om sin "publicistiska vision"

Insändare.. Ägarfamiljen som gjort mest för att tysta dissidenter påstår sig vilja se "en mångfald av röster och perspektiv".0 

Mer från Opinion

Så förklarar forskarna PK-människors psyken

Joakim Andersen går igenom forskningsläget.. Så formas faktaresistensen och de bisarra idéerna.0 Plus

Bli inte förvånad om Karl Hedin åker dit

Aktivisterna styr Svea hovrätt.. Nu kan vänsternätverken Hilda och Ruben få som de vill.0 

Är liberalerna de verkliga extremisterna?

Kolumn: Joakim Andersen.. "Att ett helt samhälle behärskas av psykopater får konsekvenser."0 Plus

Inflödet fortfarande 100.000 per år. Mellan 2004 och 2027 kommer politikerna att ha importerat 2 miljoner invandrare.0 

USA på smygreträtt från Europa. Samtidigt är Försvarsmakten dimensionerad för att hantera interna oroligheter och inte krig.0 

Så kapade nätjättarna USA:s presidentval

Joakim Andersen om gigantiska kuppen.. ✅"Nyspråk" ✅Manipulerade sökresultat ✅Massblockering av Trump-anhängare0 Plus

Den stora utrensningen av konservativa inleds nu

Pat Buchanan om storföretagens offensiv.. Kongresstumultet utnyttjas för att omintetgöra högerns möjligheter att kommunicera med varandra.0 

Så skönmålar media fortfarande Eliasson och Federley

Fortsätter dalta.. Hycklande medier gullar in i det sista med våra sämsta makthavare, konstaterar Jonas De Geer.0 

Den oklara globaliseringen

Kolumn.. Storkapitalet är inte våra huvudmotståndare, skriver Jan Tullberg.0