De första svenskarna, såsom de skildras av SVT.

SVT:s historia om Sverige slår tittarrekord

Publicerad 2 december 2023 kl 11.34

Kulturnyheter. SVT:s serie "Historien om Sverige" slår rekord på SVT Play och premiäravsnittet hade den största nätpubliken sedan onlinemätningarna började.

Dela artikeln

Det första avsnittet av tv-serien fick stor uppmärksamhet – även internationellt – eftersom SVT lät de första svenskarna spelas av araber och afrikaner.

I mötet mellan dessa araber och afrikaner uppstod svensken, enligt det statliga tv-jättens numera utskrattade historieskrivning.

285.000 tittare såg programmet första dagen i SVT Play. Playpubliken växer för varje dag och var 3 veckor efter premiären på väg att bli större än tv-publiken, enligt SVT.

Inget nytt tv-program i Sverige har haft en större onlinepublik på premiärdagen sedan MMS etablerade sina nuvarande onlinemätningar (avser program för vuxna, ej barnprogram).

– Att så många tittar är ju jätteroligt, men det känns nästan ännu mer fantastiskt att så många säger att programmen har gjort att dom blivit mer nyfikna på historia. Vår ambition var just att väcka nyfikenhet och intresse för Sveriges historia, och att få det här kvittot från publiken gör mig otroligt lycklig, säger Eva Beckman programdirektör på SVT, i ett pressmeddelande.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.