Asylkaoset
Den förre asylhandläggaren Egor Putilov är kritisk till hur rättssäkerheten undermineras på Migrationsverket.

Tidigare anställd: Migrationsverket måste göra om alla asylbeslut

Publicerad 6 juli 2016 kl 18.33

Inrikes. Rättssäkerheten på Migrationsverket är så pass kraftigt skadad efter att partiska invandrare och vänsteraktivister anställts att alla asylbeslut fattade av myndigheten de senaste åren borde göras om, menar en tidigare anställd.

"Egor Putliov" har efter att denna artikel publicerades avslöjats som Alexander Fridback, numera anställd på SD:s riksdagskansli. Fridback har tidigare jobbat på Migrationsverket.

Gilla artikeln på Facebook

Egor Putilov arbetade på Migrationsverket mellan 2011 och 2015. Han är starkt kritisk till hur rättssäkerheten hanteras på myndigheten. Den har försvagats i en sådan utsträckning att alla asylbeslut från de senaste fem-sex åren borde göras om, skriver han på sin blogg.

Putilov menar att den bristande rättssäkerheten har tre orsaker. Den första är att myndigheten på grund av ökad arbetsbörda och minskad status tvingats anställa personer utan juridiska kunskaper.

”Numera finns det inga krav på en fullgod juridisk examen för en anställning som asylhandläggare – ett arbete som ibland innebär att skriva beslut i asylärenden som kan vara 10-20 sidor långa och som ska hålla i alla överklagandeinstanser, och eventuellt även i Europadomstolen”, skriver han.

Istället har socionomer och statsvetare och i vissa fall personer utan akademisk examen blivit anställda som asylhandläggare.

Vänsteraktivister anställdes
Ett andra skäl till att rättssäkerheten satts på undantag är att Migrationsverket sedan Anders Danielsson blev generaldirektör 2012 satt i system att anställa vänsteraktivister för att avgöra vem som ska få asyl i Sverige.

”Att ha en tidigare arbetserfarenhet på Rädda Barnen, Amnesty eller Röda Korset – organisationer med en stark politisk och ideologisk agenda – har blivit en merit eftersom det anses ge värdefull erfarenhet av att arbeta med ’utsatta människor’”, skriver Putilov.

Även aktivister som med våld försöker stoppa myndighetens verksamhet har anställts, vittnar han om. De mest aktiva medlemmarna i gruppen ”Aktion mot deportation” som ägnade sig åt blockader av Migrationsverkets förvar anställdes helt sonika som handläggare av myndigheten, varpå skadegörelsen upphörde.

Anställda invandrare gynnar egna gruppen
Ett tredje problem för rättssäkerheten, enligt Putilov är hur handläggare med invandrarbakgrund använder sin myndighetsmakt för att gynna den egna gruppens ställning i Sverige.

”Under min tid på Migrationsverket såg jag hur asylhandläggare som var sunniter regelmässigt hade skrivit avslag på kristna asylsökanden från muslimska länder och på shiiter medan de också slogs för bifall för varje asylsökande sunnit”, skriver han.

Anställda shiiter ska ha gjort samma sak mot sunniter. Homosexuella som fick sitt ärende behandlat av en troende muslim hade av samma anledning stora svårigheter att få asyl.

”De religiösa och kulturella aspekterna av handläggningen på Migrationsverket är en elefant i rummet som ingen på myndigheten vågar prata om”, skriver Egor Putilov.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Per Bolunds vräkiga "körglädje"-video om elbåtar får kritik

Birger Schlaug: "Miljövidrigt".. Vräkiga tekniska lösningar är ingen lösning på miljöproblemen, enligt MP-veteranen.0 

S-kommun söker vaktmästare – ratar svenskar

Kravet: "Flytande arabiska".. Södertäljes platsannons gör ingen hemlighet av tredje världen-kravet.0 

Vetenskap

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Uråldriga sjön på Mars kan ge svar om utomjordiskt liv. Spektakulära upptäckten sysselsätter forskarna intensivt.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0