SNART I TYSKLAND? Bilden visar en romsk kvinna som tigger utanför en kyrkport i Bulgarien. Nu fruktar tyska borgmästare en invasion av östeuropeiska romer när landets övergångsregler mot social turism upphör att gälla vid årsskiftet. CC-BY-2.0/Planet Love @ Flickr

Tyska städer fruktar invasion av östeuropeiska romer

Publicerad 29 november 2013 kl 10.31

Utrikes.Sexton städer i Tyskland ber i en skrivelse till förbundskansler Angela Merkel om hjälp med att hantera en förväntad ökning av invandringen av romer från Östeuropa.

Gilla artikeln på Facebook

Invandringen från Rumänien och Bulgarien väntas öka kraftigt när Tysklands övergångsregler mot social turism upphör att gälla vid årsskiftet.

Det kommer att ställa till problem, befarar borgmästare i sexton tyska städer som nu vänder sig till förbundskansler Angela Merkel med en bön om hjälp.

I brevet uttrycker de tyska ledarna särskild oro över att invandringen av romer kan öka. Romerna saknar erfarenhet av att leva i väst och de ”konventioner för samexistens grannar emellan” som gäller här, skriver borgmästarna, enligt Daily Express.

Problemet med romer från öst är inte nytt. Borgmästaren i Duisburg slog redan i mars i år larm om att staden hade stora svårigheter att hantera den romska delen av befolkningen, som enligt honom bland annat skräpar ned och stjäl.

– Männen spelar kort utanför lägenheterna och om de behöver gå på toaletten drar de bara av sig sina byxor och gör det på stället. De har fungerande toaletter, så jag kan inte förstå det, berättade en tysk kvinna som bott i ett höghus i Duisburg där ett stort antal romer flyttade in.

I somras varnade en rapport från det tyska inrikesdepartementet för att den stora invandringen av romer från Rumänien och Bulgarien ställer till sådana problem att den sociala stabiliteten i samhället hotas. Rapporten framhöll problem som inbrott, fickstölder, rån, nedskräpning och att grannar störs av oljud.

Den tyska situationen liknar den i Storbritannien där Daily Express tidigare i höst drog igång en kampanj för att de brittiska övergångsreglerna mot social turism ska vara kvar även efter årsskiftet.

Kampanjen fick ett stort gensvar bland tidningens läsare, som överlag ville se ännu radikalare åtgärder. I en telefonenkät sade 98 procent av de tillfrågade läsarna att de ville stoppa invandringen till Storbritannien helt.

Bakgrunden till att de tyska och engelska reglerna mot social turism ska tas bort är krav från EU, som anser att reglerna begränsar den fria rörligheten inom unionen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0